Jste zde

Domů » Tunisko

Festivaly v Tunisku, 2. část

Tuniský jazzový muzikant Anour Brahem

Medina festival (Festival de la Médina)

Tento festival se tradičně koná v období ramadánu, a nabízí řadu arabské a západní zábavy. Hlavním dějištěm je městské divadlo v hlavním městě Tunis, ale program se koná i pod širým nebem, zejména v zahradě paláce Kherredine.

Organizátory festivalu je vždy připraven bohatý a rozmanitý kulturní program, včetně klasické arabské hudby. Milovníci filmů mohou shlédnout promítání krátkých filmů arabských a francouzských filmařů. Festival každoročně hostí i mezinárodní hvězdy.

Saharský festival v Douz

Douz se nachází mezi rozlehlými dunami a pohádkovými palmovými zahradami. Tato tuniská oáza se v lidové řeči nazývá "Brána pouště“ a každý rok se zde v prosinci koná mezinárodní Saharský festival.

Tento festival je nejvýznamnější folklórní událostí severní Afriky. Berberské a nomádské kmeny z různých koutů země Tunisko, severní Afriky a Mauretánie zde obecenstvu představují jezdecké dovednosti na velbloudech, elegantní chrti zde svádějí souboje v běhu a vypravěči se předhánějí v lepším a rychlejším přednesu starých legend.

Letní festivaly

Měsíc svítí nad nočním Kartágem a člověku se skoro zdá, že se při poslechu sladkých melodií tuniských a mezinárodních umělců, uprostřed davu v 2000 let staré amfiteátru Kartága, ocitl v románu Salambo od Gustava Flauberta.

Namísto africko-punských tanečních rituálů ale publikum v červenci a v srpnu uchvátí mnoho zahraničních i tuniských hvězd. V minulosti to byli např. zpěváci Seal anebo Eros Ramazotti.

Jen o 60 km dále zábava pokračuje. I v letovisku Hammamet se v letních měsících mezinárodní festival. Na venkovním jevišti vedle honosné budovy Villa Dar Sebastian a její květinové zahrady zde mimo jiné již vystoupili např. belgický Milow s neméně známou kolegyní Candy Dulfer, legendární rapová skupina IAM z Marseille anebo tuniský jazzový muzikant Anour Brahem.

Vyznavači vážné hudby mohou navštívit třetí největší římské koloseum v El Djemu. V této mystické atmosféře kolosea ze 3. století se v létě koná Mezinárodní festival symfonické hudby. Pod antickým hvězdným nebem tady znějí melodie např. od Ludwiga van Beethovena, Johanna Strausse nebo Franze Lehára.

Geografie: 

Místo

Amfiteátr Kartágo 36° 51' 21.8988" N, 10° 18' 53.6256" E
Location

Tunisko, Maroko na FB