Jste zde

Domů » Tunisko

El Djem

El Djem - římský amfiteátr
Autor: Prof. Mortel

Město El Djem leží v centrální části Tuniska a žije zde asi 20 tisíc obyvatel. Bylo založeno bylo na troskách antického města Thysdrus. Město je proslavené hlavně díky římskému amfiteátru, u kterého se nachází také muzeum, kde jsou vystaveny archeologické nálezy, které mají souvislost s amfiteátrem.

Amfiteátr byl postaven až pro 35 000 diváků a je po římském koloseu a po římském amfiteátru v italském městě Capua třetím největším amfiteátrem Římské říše. Amfiteátr byl vybudován v roce 238 za vlády císaře Gordiana I. a nestavěli ho Římané, nýbrž bohatí obyvatelé El Djemu. Římané si postavili svůj vlastní amfiteátr pro 2000 osob, jehož pozůstatky jsou tu ještě dnes k vidění.

Místní obyvatelé byli bohatí díky výrobě olivového oleje a chtěli si pro sebe postavit svoje divadlo. Amfiteátr měl sloužit pro pořádání gladiátorských zápasů, veřejných poprav a různých divadelních představení. Byl také využit jako úkryt před římskými vymahači daní z produkce olivového oleje. Aby jim v tom Římané zabránili, strhli jednu celou stěnu amfiteátru. Ještě v dnešní době zde můžete vidět lví jámy a vězeňské cely, které byly z části zrekonstruované.

Amfiteátr byl částečně zničen kvůli využití kamene pro budování města El Djem, i přesto je ale pořád ve výborném stavu. V dnešní době jsou zde pořádány koncerty – např. každoroční jazzový festival. Amfiteátr byl dokonce v roce 1979 zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

El Djem - vnitřek římského amfiteátru
Autor: Prof. Mortel
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB