Jste zde

Domů » Tunisko

Výlet do pouště

Poušť okolo městečka Ksar Ghilane
Autor: Prof. Mortel

Člověk byl od pradávna pouštní krajinou fascinován a okouzlován. Poušť představuje svobodu, krásu a nekonečnost. Člověk zde nalezne sám sebe a pozná své vlastní hranice. Tuniská Sahara zabírá skoro polovinu plochy celé země. Písečná poušť se zde potkává také s pouští kamennou nebo solnou.

Červené duny, bílé duny, měsíční krajiny se solnými jezery, ve kterých se zjevuje fata morgána, iluze, realita nebo prostě magie této neskutečné krajiny, která inspirovala mnoho umělců a režisérů, lákají turisty z celého světa.

Ať svou dovolenou v Tunisku trávíte v přímořském letovisku nebo přímo v nějakém oáze, většina hotelů a cestovních kanceláří nabízí turistům výlety terénními vozy do pouštních městeček Matmata, Tataouine, Ksar Ghilaine, Douz nebo Tozeur. Na dva až pět dní se tak můžete ponořit do neznámého a překrásného světa pouští.

V místech, kde jsou duny příliš vysoké a kde není možné použít terénní vozidlo, jsou výbornými společníky dromedáři. Na nich se můžete nechat provézt pouštními oblastmi. Vyjížďka na dromedárech je možná pro všechny věkové kategorie, od dětí až po lidi vysokého věku. Každý si může, a minimálně jednou za život by také měl, jízdu na dromedáru vyzkoušet.

Ve městě Nefta si mohou přijít na své vyznavači pouštního lyžování. Na solných jezerech Chott je nabízen speedsailing a na více místech si také můžete vyzkoušet jízdu pouští na čtyřkolce.

Švýcarský malíř Paul Klee se nechal inspirovat barvami a formami jižní části Tuniska a ať jsou jeho obrazy jakkoliv abstraktní, poušť a život v ní se zde objevují stále. Barvy, tvary a ticho způsobují, že člověk si zde uvědomí sám sebe, pochopí své problémy a může je tak odstranit. Vyzkoušet můžete malování v poušti, protože i poušť může být léčebnou terapií.

Geografie: 

Místo

Nefta 33° 52' 35.454" N, 7° 53' 5.8452" E
Location

Tunisko, Maroko na FB