Jste zde

Domů » Tunisko

Tunisko - informace, 2. část

Tunisko má tvar mořského koníka, který má hlavu v zeleni, břicho leží ve vodě a spodní část se koupe v písku. Tento obraz vystihuje krajinnou rozmanitost této země. Krajinu můžeme rozdělit do čtyř hlavních oblastí: na severotuniskou horskou oblast, která je ovlivňována středozemním klimatem a kde se nacházejí skalnatá pobřeží, na písečné pláže oblasti Sahel, centrální tuniskou step a na stepní a pouštní oblasti jižního Tuniska - zejména poušť Sahara.

Medjerda je se svými přítoky jedinou celoročně vodonosnou řekou Tuniska a její úrodné údolí proto bylo vždy významným kulturním územím. V dobách římských bylo dokonce součástí takzvané obilnice. Obilná pole zabírají mnohá území říčních meandrů. V údolích jsou pěstovány různé druhy ovoce a olivové háje. V blízkosti pobřeží pak různé kultury vína a rostlin.

Poblíž severního pobřeží se nachází skupina ostrovů La Galite. Pouze jeden z nich je obydlen a jeden je vyhlášen chráněným územím. V Tuniském zálivu leží ostrovy Zembra a Zembretta (od roku 1974 jsou národními parky). Na jihu zálivu Hammamet se rozkládají ostrovy Kuriat, jižněji pak ostrovy Kerkennah, které jsou spojené hrází a jsou obklopeny maličkými ostrůvky. Djerba je největším ostrovem Tuniska a leží v zálivu Gabes.

Tunisko - informace
Autor: Http2007

Tunisko, Maroko na FB