Jste zde

Domů » Tunisko

Testour

Testour - minaret

Testour je město na severu Tuniska, ve kterém žije přes 20 tisíc obyvatel. Nachází se asi 80 km západně od hlavního města Tunis, na východním břehu řeky Medjerda. Město založili v 16. století vyhoštění španělští Maurové, na místě bývalého antického sídla Tichilla.

Přímo na břehu řeky se nacházejí pozůstatky budov postavených v andaluském stylu. Jejich ruiny jsou zčásti zasypané a jsou velmi těžko přístupné. Archeologické průzkumy zde začaly teprve v roce 1993. Tehdy si Uwe Bigalke, německý podnikatel který v Testouru vedl firmu, všiml, že jsou ruiny této stavby velmi podobné turbínovému mlýnu, který se nachází ve městě Chemtou (původně pojmenované Simitthu).

Bigalke stavbu podrobně prozkoumal a porovnal všechny detaily s mlýnem v Chemtou. Velikost mlýnu v Testouru dokazují pozůstatky vysoké východní zdi. Jedna turbína je kompletně zasypána, druhá turbína je zakryta ještě původními deskami. Dobře zachovalé jsou žlaby, které měly zabránit ucpání turbín. Předpokládá se, že zdejší mlýn vznikl ve stejné době jako ten v Simitthu.

Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB