Jste zde

Domů » Tunisko

Sousse a památky, 2. část

Sousse - pevnost Kasbah
Autor: Prof. Mortel

Nedaleko hlavní mešity v ulici Rue de la Sicile, kde sousedí staré město s tržišti, se nachází škola koránu, Madrasa az – Zaqqaiya. Její součástí je i mešita s minaretem v tureckém stylu. Je pravděpodobně pojmenována podle marockého učence Ali ibn Qasim az – Zaqqaq, který zemřel v roce 1506 v marockém městě Fes. Někteří historikové se domnívají, že škola je pojmenována podle jiného místního vzdělance Abu Dscha Ahmad az – Zaqqaq, který žil již v 9. století.

Žáci zde studovali korán a rétoriku a byli ubytováni přímo v jednotlivých částech budovy. Původně se jednalo o soukromý obytný dům, který byl později přeměněn na školu a pravděpodobně byl postaven někdy za vlády Aghlabidinců. Později ho nechal vládce Sanhadscha rozšířit, což je doloženo nápisem z 11. století, který je vyryt v jedné z místností.

Pevnost Kasbah v Sousse, která pochází z roku 844, se nachází na nejvyšším místě ve starém městě. V roce 853 k ní byl přistaven 30 metrů vysoký maják Khalaf al – Fata. Toto jméno dostal po eunuchovi aghlabidenského vládce Ziyadata Allaha I. V současnosti sídlí v pevnosti Archeologické muzeum, kde jsou vystaveny exponáty z doby fénické, římské a raně křesťanské. Pevnost Kasbah byla také využita při natáčení filmu Ježíš Nazaretský z roku 1977 režiséra Franca Zeffirelliho, kde tvořila kulisu Jeruzaléma.

Uprostřed tržiště ve starém městě se nachází malá budova s impozantní kopulí a nádvořím, která se dnes jmenuje as – Sufra, což v překladu znamená "Jídelní stůl". Původně zde stála velká cisterna, kterou postavili Římané a za vlády Aghlabidenců toto místo sloužilo jako vězení.

Místní historikové se domnívají, že stavbu nechal rozšířit a zrekonstruovat emír Abu Ishaq Ibrahim II., který vládl v období 875 až 902. Ten město několikrát navštívil, aby zkontroloval, jak pokračují stavební práce. Na přání jednoho místního učence vězení zrušil a zařídil zde opět cisternu. Dnes sídlí ve zrenovované budově muzeum a kavárna Café al – Qubba.

Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB