Jste zde

Domů » Tunisko

Sousse a památky, 1. část

Sousse - pevnost Ribat
Autor: Prof. Mortel

Mezi nejzajímavější památky v tuniském městě Sousse patří Ribat, který původně sloužil jako vojenská pevnost. Ribat byl postaven za vlády Aghlabidů v roce 821. V roce 859 byly postaveny městské hradby a Ribat tak ztratil svou funkci pevnosti a začal sloužit jako skladiště vojenského materiálu. Na mramorové desce je vyryt nápis, který se táhne od brány až ke strážní věži ale s největší pravděpodobností není původní.

Na horním podlaží se nachází malá mešita, v dolním podlaží je několik místností a také například pozůstatky lisu na olivy. Impozantní vchod do pevnosti je tvořen dvěma korintskými sloupy. Skládá se ze dvou částí a je koncipován tak, že mohl být uzavřen zezadu i zepředu a zabránil tak vstupu nežádoucím osobám.

Hlavní mešitu nechal postavit mezi lety 850 a 851 aghlabidský emír Abu l. – Abbas Muhammad I. Hlavní stavba byla v letech 894 až 897 rozšířena o tři další lodě a kopulovitý pavilón v severním rohu mešity, který slouží jako minaret, byl přistaven pravděpodobně v 10. století. O této kupoli se zmiňuje sousský soudce al – Hassan b. Nasr al – Susi ve své biografii.

Mešita Bou – Fatata je nejstarší mešitou ve městě. Nachází se nedaleko jižní brány na okraji tržiště a stojí u ní ještě musalla. Zajímavý je sakrální nápis v kúfiském duktu na exteriéru stavby. Mešitu nechal postavit aghlabidenský emír Abu Iqal al – Aghlab ibn Ibrahim, který vládl v letech 838 až 841. Mešita je velmi malá, na délku má pouhých osm metrů. Důvod je ale velmi jednoduchý. V tomto období zde žilo málo obyvatel a tak pro ně malá mešita plně stačila.

Sousse - Velká mešita
Autor: Prof. Mortel
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB