Jste zde

Domů » Tunisko

Salakta

Salakta - katakomby

Salakta je malé přístavní městečko na východním pobřeží Tuniska u Středozemního moře, asi 15 km od města Mahdia. Jeho jméno je odvozeno od latinského výrazu sullecthum, což by se dalo přeložit jako "vyvolené místo". Místo má bohatou historii - v průběhu staletí v této oblasti žilo a vládlo mnoho národů. Nejvíce ji ovlivnili Féničané, Byzantinci, Římané a později muslimští Oubéidinci.

Za návštěvu stojí místní pláž, katakomby, antický hřbitov a archeologické muzeum, založené v roce 1980. V muzeu můžete obdivovat archeologické nálezy z této oblasti, zejména terakota a velkou mozaiku ​​berberských lvů. Tato mozaika má na výšku asi 3 metry a pochází ze 3. století. V okolí se také nacházejí megalitická pohřebiště.
V Salaktě se nachází křesťanský kostel, kde jsou biskupové povyšováni na titulární biskupy.

Přestože nehraje Salakta v cestovním ruchu pro zahraniční návštěvníky významnou roli, jedná se o jedno z nejstarších historických měst v zemi. Největší část původního antického osídlení se dnes nachází pod hladinou moře. Počet obyvatel se v minulosti i kvůli rozvoji cestovního ruchu a atraktivní pláži zvýšil z několika stovek až na dnešních několik tisíc.

Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB