Jste zde

Domů » Tunisko

Peníze v Tunisku, 1. část

Půl dinárová bankovka

Dovoz a vývoz tuniské měny není povolen. Při cestě do Tuniska si s sebou můžete vzít maximálně 150 dinárů (na osobu), pokud se prokážete stvrzenkou a zpět si povezete maximálně 30 % z původní částky (například 600 vyměníte a nanejvýše 180 povezete zpět). To je však pouhá teorie, jelikož zpátky se létá pozdě večer nebo brzy ráno, kdy jsou všechny banky zavřené. Raději všechny peníze utraťte, abyste neměli problémy.

Pokud vezete vyšší částku v eurech nebo v jiné měně (v hodnotě více než 1 000 dinárů), nechte si ji pro jistotu při příjezdu proclít, jinak budete mít na zpáteční cestě problémy. Bez proclení můžete do země přivézt částku v cizí měně, která nepřekročí hodnotu 500 dinárů.

V Tunisku se platí tuniským dinárem, který se dělí na 1 000 milimů. V oběhu jsou bankovky o hodnotě půl dináru, 1, 5, 10, 20 a 30 dinárů a mince o hodnotě 1 dinár, půl dináru, 2, 5, 10, 20, 50 a 100 milimů.

Směnný kurz je v Tunisku mnohem výhodnější než v Evropě. Na černý trh opravdu nechoďte. Dostanete na něm méně než v bance a často vám dají falešné bankovky. Přijmout padělky je dokonce trestný čin, který se určitě nevyplatí.
Pozor, ve směnárnách chtějí při výměně peněz vidět váš cestovní pas.

Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB