Jste zde

Domů » Tunisko

Nabeul

Nabeul - Pomerančový pomník

Nabeul - to jsou rozkvetlé zahrady, středozemní pobřeží a pestrá keramika. Je to také hlavní město poloostrova Cap Bon, který je nejúrodnější oblastí země v pěstování pomerančů. Kvete zde také nesčetné množství citrónovníků a podél krásných písčitých pláží voní jasmínové zahrady.

Moře zde má tyrkysově modrou barvu. Poloostrov Cap Bon směřuje k Sicílii, od které je vzdálen 140 km. Krajina je známá pro rybolov, velké zemědělské vesnice, obrovské pomerančové háje, vinnou révu a pro pochoutky z moře. Oblast je zelená a rozkvetlá a pro život velmi příjemná. Hlavní město Nabeul není známé jen svými výbornými pomeranči, ale také keramikou, která zde má dlouhou andaluskou tradici.

Podél pobřeží nalezneme v hojném počtu divoké pláže a zajímavá menší pobřežní městečka jako je např. rybářské městečko Kelibia se svou pevností nebo skalními útesy obklopené městečko Haouria. Vnitrozemí je protkáno vinnou révou a menšími horami. Tradice vinařství tu byla založena již v době římské, víno ze zdejších hroznů je velice chutné.

Město Nabeul bylo založeno již v 5. století př.n.l. Kartágany. Ve 2. století místo, které bylo známé pod názvem Neapolis, převzali Římané. V 16. a 17. století se na území postupně usidlovali uprchlíci z Andalusie, jejichž odkazem je keramická výroba.

Keramické výtvory v Nabeulu, Tunisko
Nabeul - archeologické vykopávky
Autor: Prof. Mortel
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB