Jste zde

Domů » Tunisko

Monastir - informace

Monastir - městské zdi a věž
Autor: Prof. Mortel

Monastir (arabsky al-munastīr) je pobřežní město v Tunisku a zároveň je hlavním městem stejnojmenného guvernorátu. Leží na jihu zálivu Hammamet, 20 km jihovýchodně od Sousse a 160 km od hlavního města Tunis. Žije zde přes 70 tisíc obyvatel.
Spolu s městy Sousse a Kairouan patří k prvním založeným arabským osadám ve starověké oblasti Ifriqiya. Byl vybudován na ruinách starověkého fénicko-římského města Ruspina.

Známá islámská pevnost Ribat byla postavena na rozkaz abbásovského kalifa Harun al-Rashida v roce 796, jako ochrana proti útokům ze strany byzantské flotily ve Středozemním moři a společně s pevností ze Sousse byla považována za nejdůležitější pevnost podél tuniského pobřeží.

V horním patře jihovýchodního křídla byla umístěna malá mešita s výklenkem "mihráb". Dnes slouží tyto prostory jako muzeum s exponáty z tohoto regionu a z Kairouanu.
Zajímavostí je, že se v Ribatu v letech 1978 - 1979 točil z větší části film "Life of Brian" britské komediální skupiny Monty Python.

Monastir je v dnešní době důležitým univerzitním městem, dokonce každý pátý obyvatel je student. Společně s městy Sousse a Sfax se se svým přístavem přeměnil na překladiště zboží při obchodování s olivovým olejem. Od poloviny 60. let je také jedním z nejvýznamnějších turistických center v Tunisku.

Monastir je rodištěm bývalého tuniského prezidenta Habiba Bourguiby, na jehož památku byla postavena mešita Dschâmi' Burqîba a mauzoleum Turbat Âl Burqîba. Jeho bývalý palác se nachází na cestě k letišti a rovněž nese jeho jméno.

Monastir - vnitřek mausolea Habiba Bourguiba
Autor: Prof. Mortel
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB