Jste zde

Domů » Tunisko

Město Tunis - zajímavosti

Tunis
Autor: Polux 020978

Za nákupy a kulturou do Tunisu, ještě jste na to nepomysleli? Najděte si určitě čas, protože za asi 2,5 hodiny letadlem se dostanete do rušné metropole, která má co nabídnout jak z kultury tak i ze zajímavého životního stylu. Ať se již vydáte za kulturou nebo na víkendové nákupy, hlavní město je pro krátkou návštěvu ideální.

Tunis je město, které osciluje mezi šarmem pohádek z knihy Tisíc a jedna noc, středozemní atmosférou a evropskou modernou. Rozmanitost kulturních památek je obrovská – např. muzeum Bardo se svou, na světě největší sbírkou římských mozaik, nebo koncertní a výstavní prostory v bývalých palácích městečka Medina. Již pro samotnou architekturu stojí za to, udělat si procházku mezi arabsko-andaluským stavebním uměním. Medina je dokonce zařazena na seznam památek světového dědictví UNESCO.

Kdo mluví o čtvrti Medina, mluví také o trzích souks a těch najdeme v úzkých uličkách spoustu. Při pohledu na barevné keramické výrobky, ručně tkané látky, typické berberské stříbrné šperky, ozdobné kožené sandály, jasmínové parfémy nebo na umělecké skleničky se každému nákupuchtivému zákazníkovi zrychlí tep. Vyjednávání je zde samozřejmě povoleno.

Město vás neuchvátí pouze svou Medinou, ale také evropskou čtvrtí, jejíž architektonické Art-Deco vás zavede do Paříže. Kdo by si chtěl dopřát odpočinek, může navštívit kavárnu na legendární Avenue Bourguiba – nejokázalejší ulici Tunisu, nebo se projít "zelenými plícemi" města – parkem Bellevedere.

Ulice Avenue Bourguiba - socha Ibn Khaldoun
Autor: Tab59
Tunis - jedna z ulic
Autor: Leandro
Tunis - katedrála

Tunisko, Maroko na FB