Jste zde

Domů » Tunisko

Město Tozeur

Tozeurská ulice Habib Bourguiba
Autor: upyernoz

Město Tozeur se nachází na jihu Tuniska a je zároveň hlavním městem stejnojmenného guvernorátu. Leží na severozápadním břehu slaného jezera Chott el Djerid, mezi městy Gafsa, Kebili a Nefta. Je centrem regionu Bled el Djerid, což v překladu znamená "Země datlových palem".

Místo je zajímavé díky architektuře, která používá nepálené cihly, což je typické pro celý region. Stavby z nepálených cihel jsou k vidění ve starém městě s romantickými křivolakými uličkami a zastřešenými "tunelovými" cestami. Tento stavební materiál se někdy i dnes používá při stavbě moderních budov.

Tozeur je tvořen vlastním vnitřním městem, které je na jihu a východě obklopeno oázou. Ta je velká přibližně 10 km2. V této oblasti panují velmi extrémní klimatické podmínky. Nejvyšší teploty dosahují až 50 stupňů a roční průměrné srážky se pohybují mezi 80 až 120 mm. Oáza ale využívá zásob fosilní vody a je proto velmi úrodná. V 90. letech zde vypukl velký požár, který zničil většinu zdejší vegetace, především datlové palmy a tak je vzhled krajiny touto katastrofou ovlivněn dodnes.

Život většiny obyvatel se točí především kolem datlových palem a sklízení datlí. V minulosti bylo místo důležitým centrem obchodu, kde se zastavovali obchodní karavany. Úpadek tohoto způsobu obchodu byl vyrovnán rozvojem cestovního ruchu. Západně od města se nachází letiště a přímo ve městě vlakové je nádraží, které je konečnou stanicí trasy z Gafsy.

Město a jeho okolí sloužilo v minulosti také mnoha režisérům při natáčení jejich filmů. Natáčel zde například Goerge Lucas oscarovou sci-fi "Star wars", epizodu 4: Nová naděje. Dále zde byla natočena velká část snímku "Anglický pacient", který byl oceněn devíti Oscary. Německá televize ZDF zde v roce 1972 natočila první díly televizního seriálu Kara Ben Nemsi Effendi, který byl založen na románech známého spisovatele Karla Maye.

V roce 1984 nazpívala italská popová zpěvačka Alice a zpěvák Franco Battieto singl I Treni si Tozeur, což v překladu znamená „Vlaky z Tozeuru“. Videoklip se natáčel na tržišti a v oáze, a město se tak stalo známým i v Evropě.

Tozeur - oáza
Autor: Prof. Mortel
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB