Jste zde

Domů » Tunisko

Městečko Sidi Bou Said

Tunisko - Sidi Bou Said

Městečko Sidi Bou Said je místem umělců a nachází se asi 20 km východně od hlavního města Tunis. Rozkládá se na skalách nedaleko Kartága u Tuniského zálivu a je místem, které rozhodně musíte při návštěvě Tuniska vidět. V tomto "modrobílém" městečku, jak se mu pro bílé domky s modrými okenicemi říká, se dokonce natáčel jeden film o krásné Angelice, "Angelika a sultán".

Dříve bylo toto malé městečko centrem náboženství. Žili zde hlavně marabuté, následovníci jednoho svatého, který zde žil. Označení marabuté vzniklo jako zkratka jeho jména Abou Said ibn Khalef ibn Yahia Ettamini el Beji. V roce 1207 se zde usadil tzv. mystik jménem Abou Said Khalafa ben Yahia a založil zde víru sufismu. Po smrti byl prohlášen za svatého a tak je dnes místní kopec považován za svaté místo. V 16. století sem, podobně jako do dalších oblastí v severním Tunisku, přišli Maurové. Jejich architektura dodnes určuje celkovou podobu městečka.

Roku 1912 se v městečku usadil anglický baron Rodolphe d‘Erlanger a postavil zde velmi honosný palác, který se jmenuje Ennejma Ezzahra. Dnes je to centrum arabské a středomořské hudby. Je přístupný pro veřejnost a nachází se v něm muzeum hudebních nástrojů i krásné zahrady. Mimoto lze obdivovat velmi zajímavou architekturu tohoto nádherného paláce.

Také se baron postaral o to, aby bylo toto malé, původně rybářské, místo památkově chráněno. Baron byl velkým milovníkem umění a hudby, sám byl vášnivým malířem, a proto se stal uznávaným mecenášem. Pravidelně pořádal setkání a akce pro umělce s různými kulturními tématy, s hudbou, uměním nebo literaturou. Zváni byli umělci z nejrůznějších zemí, z Německa například malíři August Macke a Paul Klee. Po Rodolphově smrti v roce 1932 zdědilo jeho uměleckou sbírku Tunisko.

Sidi Bou Said je oblíbeným turistickým cílem. Městečko je známé především svými rozličnými barvami, tržištěm a také kavárnou Café des Nattes, která je vyzdobená akvarely Augusta Mackeho. Tato kavárna je typicky maurská. Lze zde vyzkoušet i shishu, tedy vodní dýmku.

Sidi Bou Said je i dnes místem, kde se setkávají umělci, kteří sem přijíždějí jak z Tuniska, tak i ze zahraničí a je oblíbeným místem nejen turistů ale i cestovních agentur, kteří do tohoto městečka pořádají své výlety.

Tunisko - část města Sidi Bou Said
Autor: flun1tr4z3
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB