Jste zde

Domů » Tunisko

Medina ve městě Tunis

Tunis - část archeologického muzeu v paláci Bardo
Autor: Prof. Mortel

Tuniská Medina patří na seznam světového dědictví UNESCO a je opravdovým městem ve městě Tunis. Je dokonce největší Medinou v celém Tunisku. Tvoří ji velký labyrint spletitých uliček, zastřešené pasáže a rušné trhy - souks. Návštěvníci zde najdou překrásné paláce, jako např. Dar Ben Abdallah, ve kterém se dnes nachází vlastivědné muzeum.

Kousek za starým centrem leží další pamětihodnosti, které jsou architektonickými svědky tuniského stavebního stylu – např. palác Bardo, ve kterém najdete známé archeologické muzeum se sbírkou římských mozaik. Muzeum patří k nejstarším v celém Tunisku.

Medina si již více jak 500 let zachovává svůj typický styl. Mnoho monumentálních budov vypráví ještě dnes o dlouhých dějinách tohoto kdysi tak vlivného středomořského města. Dynastie aghlabských emírů z města Kairouan si tohoto místa velice vážila a nechala zde v 9. století postavit úchvatnou mešitu Zitouna.

Dynastie Almohadů a její nástupci Hafsidé udělali z Tunisu hlavní město. Mnoho dnes navštěvovaných památek pochází právě z jejich doby. Beyové – vládci země tureckého původu, dali čtvrti Medina s mešitami a bohatými stavbami její ušlechtilý vzhled.

Tunis - mozaika v archeologického muzeu v paláci Bardo
Autor: Prof. Mortel
Tunis - bazének v archeologického muzeu v paláci Bardo
Autor: Prof. Mortel

Tunisko, Maroko na FB