Jste zde

Domů » Tunisko

Medenine

Tunisko - Medenine a pouliční prodej
Autor: Prof. Mortel

Medenine (arabsky Madanīn) je město v jižním Tunisku, asi 80 kilometrů jižně od přístavu Gabes a ostrova Djerba, na hlavní trase do Libye. Žije zde více než 60 tisíc obyvatel. Hlavní město stejnojmenného guvernorátu se nachází na plošině Djeffara, mezi pohořím Dahar a pobřežím Středozemního moře s ostrovem Djerba.

V předkoloniálním období bylo Medenine důležitým tržním městem na křižovatce významných cest pro karavany a zároveň centrem mocného berberského kmenu Ouerghamma. Během francouzského koloniálního období byla Medenine přeměněna na posádkové město a správní centrum regionu.

Dříve se zde také nacházelo velké staré město s komplexem z 35 ksour s 8 tisíci, částečně 6-patrovými ghorfas (berberské místnosti pro uskladnění obilí). Tato historická část byla ale z velké části zničena v rámci modernizace po získání nezávislosti, čímž si ale město samotné zničilo potencionální turistickou atrakci. "Přežily" to pouze tři ksour, ve kterých se dnes nachází obchod se suvenýry.

Navštívit můžete také berberské muzeum anebo si v centru prohlédnout berberské divadlo.
Část města také byla využita roku 1999 jako místo k natáčení populárního sci-fi filmu Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba.

Medenine - obydlí
Autor: Prof. Mortel
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB