Jste zde

Domů » Tunisko

Matmata

Tunisko - vesnička Matmata
Autor: Prof. Mortel

V Matmatě si budete připadat, jako byste právě přistáli na Měsíci. Pohoří Dahar v jihovýchodní části Tuniska na okraji Sahary je pastvou pro oči. Nekonečné kráterové krajiny ve svazích skrývají vesničky, které jsou postavené v souladu s místní přírodou. Sem tam jsou prosvětlovány barevnými vzorovanými koberci.

Staré berberské tradice zde z velké části zůstaly zachovány a to hlavně díky klimatickým podmínkám: mnoho obyvatel zde žije v takzvaných troglodytních obydlích. Tato obydlí jsou podzemní, pokoje jsou vytesány v měkkých skalách kolem kráterů a připomínají měsíční krajinu. V dnešní době jich existuje kolem 400. Není tedy divu, že si americký režisér George Lucas vybral toto místo pro natočení eposu Hvězdné války. Nedaleko odtud leží další vesničky jako např. Tamezret, jejichž na svazích postavené domky jsou také částečně podzemní. Teplota vzduchu je tak v nich v létě i v zimě přijatelná.

Název města Matmata má původ v jednom berberském kmeni. Zdejší krajina je obydlená po tisíciletí a mnohé z dnešních troglodytů jsou minimálně 400 let staré. Nápadné jsou znaky na dveřích, které zobrazují "ruku Fatmy" a rybu. Oba jsou symboly, které mají ochraňovat před uhranutím. Ryba je prastarý znak berberské tradice.

Matmata - jeden z vytesaných troglodytů
Autor: Prof. Mortel
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB