Jste zde

Domů » Maroko

Marrákeš, 3. část

Marocké město Marrákeš a mešita Ben Youssef
Autor: eatswords

U náměstí Rahba-Kedima býval v dávných časech trh s otroky, kde se po celá staletí obchodovalo s černými otroky. V současné době se zde prodává koření a usadili se tu i nejrůznější pochybní "dryáčníci".

Osobitá čtvrť koželuhů se nalézá na severním okraji tohoto města v Maroku, v místě Bab Debbarh. Zpracovávají tady hovězí, velbloudí, kozí i ovčí kůže. Poblíž čtvrti barvířů narazíte na Fontaine el Mouassine, zdobenou kašnu ze 16. století. Hned vedle pak stojí mešita EI Mouassine postavená koncem 16. století za vlády mully Abdallaha, sultána Saadů.

Na severu souku si můžete prohlédnout Fontaine Echroub-ou-Chouf, kašnu s nádherně vyřezávaným průčelím, s ornamenty "kufi" a se stalaktitovým přístřeškem. Odtud se lehce přesunete k mešitě Ben Youssef a ke stejnojmenné medrese. Medresa pochází ze 14. století a v době vlády dynastie Saadů byla zrenovována. Kdysi to byla největší škola koránu v celém Maghrebu.

Od mešity Ben Youssef se přes ulici Rue Assouel dostanete k Bab el Khemis, městské bráně z dob almorávidské dynastie. Západním směrem pak dojdete k hrobkám dvou místních svatých, ke hrobkám zakladatelů řádu - Sidiho Bel Abbese a Sidiho Ben Slimana.

Zaouia (islámská náboženská škola) Sidi Bel Abbese zde byla založena počátkem 17. století a dnes je to významné poutní místo. Zaouia Sidi Ben Slimana pochází ze 16. století.

V jižní Medině se tyčí minaret mešity Koutoubia. Je dominantou Marrákeše, jasně viditelnou již z velké dálky. Je to bezpochyby nejvýznamnější památka celého města a nachází se ve východní části náměstí Jemaa El Fna.

Mešita byla postavena v roce 1158, ale minaret až na konci 12. století. Spolu s Hassanovou věží ve městě Rabat a minaretem Giralda ve španělském městě Seville, kterému posloužila mešita Koutoubia jako vzor, je tento minaret v Marrákeši do dnešních časů typickým představitelem marocké architektury.

Jižně od náměstí Djemaa el Fna se přes ulici Rue Bab Agnaou dostanete na náměstí Bab Agnaou a k sousednímu Bab er Robb z 12. století. Podobně jako na náměstí Djemaa el Fna, i tady padaly k zemi hlavy popravovaných.

Od mešity Koutoubia můžete ve své prohlídce města Marrákeš pokračovat ve směru přes ulici Ibn Chaldoun k náměstí Youssef Ben Tachfine a dál podél zdi, až na náměstí Bab Agenaou.

Odtud pak přejdete do městské čtvrti Kasbah, do starobylého města Almohadů. Mešita Kasbah byla postavena během pozdního 12. století. Jižně odtud jsou k vidění saadské hrobky, jedny z nejkrásnějších staveb ve městě.

Marocké město Marrákeš a mešita Koutoubia
Autor: eatswords
Marocké město Marrákeš a mešita Kasbah
Autor: UncleBucko
Geografie: 

Místo

Mešita Koutoubia, Marrákeš 31° 37' 24.6288" N, 7° 59' 36.5244" W
Location

Tunisko, Maroko na FB