Jste zde

Domů » Maroko

Marrákeš, 2. část

Marocké město Marrákeš s náměstím Djemaa el Fna
Autor: Sheila

Další vládnoucí dynastií byli Marínovci, kteří zde ale pobývali jen krátce a pak přesunuli své hlavní město do Fésu. Až v 16. století, kdy se dostali k moci Saadové pod vedením Ahmeda EI Araje, se navrátil celý královský dvůr zpět do Marrákeše.

Z této doby se také dochovalo mnohem více staveb. Za nejkrásnější a umělecky nejhodnotnější památky z oněch časů se považují saadské hrobky, jejichž hlavní vchod nechal alawitský sultán Múláj Ismáíl zazdít, a které byly objeveny až roku 1917.

Obrovský královský palác Dar el Badi, který nechal postavit sultán Ahmed El Mansour ed Dehbi, byl opět na rozkaz Múláje Ismáíla zničen a stržen. Stavební kámen byl pak využit ke stavbě některého z jeho paláců ve městě Meknes na severu Maroka.

Během koloniálního období byl Marrákeš ovládán přítelem Francouzů, pašou Thami el-Glaouim, jenž s nimi po francouzské invazi z roku 1912 spolupracoval a získal si tím mnoho výhod. S francouzskou pomocí pak roku 1956 nastoupil na marocký trůn jako král Mohammed V..

Zajímavosti

Djemaa el Fna, "Náměstí popravených", je bezpochyby hlavním lákadlem města. V pozdním odpoledni se na tomto náměstí shromažďují nejrůznější akrobati, tanečníci, zaříkávači hadů, vypravěči a hudebníci, aby tam předvedli zájemcům svá vystoupení. Náměstí je doslova zaplněné všemi možnými exotickými stánky.

U jednoho stánku prodávají sušené ještěrky, ropuchy, tlapky, kůži a jiné nedefinovatelné lektvary, které mají zaručeně účinkovat jako všeléky a odpomáhat třeba od neplodnosti žen, až po dnu u starých mužů. Další stánky voní růžovou vodou a všemi druhy krémů a pleťových vodiček.

Prostřednictvím tohoto dokonalého bludiště lidských zvuků a hlaholu zvonečků prodejců vody si můžete nejlépe udělat celkový obrázek o dávném i dnešním životě tohoto města. Souks v Marrákeši jsou největší v celém Maroku.

Se svou prohlídkou můžete začít například na severní straně náměstí Djemaa el Fna. Odtud je to již blízko na hrnčířský souk. Když projdete hlavní bránou tržnice, ocitnete se na soukt Smarine (textilní souk), který se za náměstím Rahba Kedima dělí ve tvaru písmene V na Rue Souk Attarine a Rue Souk el Kebir.

Nalevo od souku Rue Souk Attarine se nacházejí trhy měditepců a jen kousek severně odtud je pak souk, kde se barví vlna a souk Chouari (dřevořezbáři). Mezi soukem Attarine a soukem el Kebir mají své řemeslnické dílničky a prodejní místa kovotepci a výrobci koženého zboží (souk Cherratine). Vpravo od ulice Souk-el-Kebir se nachází tržnice, kde se prodávají šperky a koberce.

Geografie: 

Místo

Náměstí Djemaa el Fna, Marrákeš 31° 37' 33.4596" N, 7° 59' 20.7168" W
Location

Tunisko, Maroko na FB