Jste zde

Domů » Tunisko

Letiště v Tunisku - informace po příletu

Tunisko - letiště Tunis - Kartágo
Autor: Tab59

Při příletu na letiště Tunis - Kartágo si můžete vyřídit běžné celní a pasové formality. Všem zahraničním pasažérům bude po příchodu vydán vjezdní a výjezdní průkaz s osobními daty. Tuto kartu si ponecháte až do odjezdu. Cestující ze zemí Evropské unie nepotřebují ke vstupu do země žádné vízum. Do země smí být bezcelně dovezen 1 l vysokoprocentního alkoholu nebo 2 l vína, 400 cigaret, 2 fotoaparáty a 1 kamera.

Letiště se nachází v moderním a rozlehlém areálu, postaveném v neo-maurském stylu. Najdete zde v dostatečném množství bankomaty, směnárny a zastoupení mezinárodních autopůjčoven (např. Avis, Hertz). Doporučujeme vyměnit si menší množství peněz na tuniské dináry, které můžete použít např. pro zaplacení taxi do hotelu.

Letiště se nachází 7 km od centra Tunisu a nejlépe se tam dostanete právě taxikem (cena 3 dináry). Auta taxislužby jsou žlutá. V případě, že máte hodně zavazadel, měli byste dát řidiči malé spropitné. Večer a v noci je cena za taxi až o 50 procent vyšší. Nedoporučujeme použít soukromé taxislužby bez taxametru. V případě, že mluvíte francouzsky (nebo arabsky) můžete se od řidiče dozvědět mnoho zajímavých informací týkajících se památek.

Můžete také využít linkového autobusu č. 35, který jede přímo k hlavní dopravní tepně Nového Města Tunisu – Avenue Habib Bourguiba. O něco dražší je Transtour-Service z letiště na nádraží na Place de Barcelone. Autobusy jezdí mezi 6. hodinou ranní a půlnocí v půlhodinových intervalech, pak v hodinových.

Letiště Monastir-Skanes leží 10 km západně od Monastiru. Většina pasažérů na toto letiště přicestovala s cestovními kancelářemi a nepotřebuje se tedy starat o vyřízení příjezdových formalit a zajištění další přepravy. Turisté, kteří přicestovali individuálně by měli vědět, že jízdní řády autobusové společnosti SNTRI jsou zveřejňovány ve francouzském vydání časopisů Le Temps a La Presse. Z autobusové nádraží Bad Saadoum vyjíždějí autobusy do severních regionů, autobusy z nádraží Bad el-Fellah jezdí na jih a západ a do Libye.

Ve všech arabských zemích výborně funguje systém hromadných taxi. Jedná se o velké limuzíny, ve kterých najde místo až pět cestujících, kteří se pak dělí o náklady na jízdu.
Zastávky těchto taxi najdete mimo jiné na autobusových nádražích Bad Saadoum a Bad el-Fellah. Neexistují žádné pevné časy odjezdů – auto vyjíždí, když se plně obsadí. V případě, že nesdílíte zálibu některých řidičů v rychlé jízdě, měli byste raději použít autobus nebo vlak.

Letiště Tunis - Kartágo - letadlo
Autor: Tab59
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB