Jste zde

Domů » Tunisko

Kasserine

Tunisko - Kasserine

Kasserine (arabsky al-Qaṣrain) je město v západní části Tuniska, kde žije asi 82 tisíc obyvatel. Zároveň je hlavním městem stejnojmenného guvernorátu, který je jednou ze 24 tuniských provincií. Leží v západní části země na hranicích s Alžírskem, v oblasti Sahel. Provincie zabírá oblast o rozloze 8066 km² a žije zde necelých půl milionu obyvatel.

Město Kasserine leží asi 14 km od nejvyšší tuniské hory Jebel aš-Šambí (nebo také Jebel ech Chambi) s nadmořskou výškou 1544 metrů. Místo je považováno také za významný dopravní uzel, protože se nachází v těsné blízkosti ropných polí Douleb.

Nedaleko města, u vádí Oued Derb, leží pozůstatky umělé přehrady Kasserine, největší římské přehradní hráze v severní Africe.

Blízký průsmyk byl v únoru roku 1943 dějištěm jedné z nejznámějších bitev na africké frontě za druhé světové války. Během bitvy v tomto průsmyku padlo 2 000 německých vojáků a 10 000 vojáků spojenecké armády.
Během občanské revoluce v Tunisku na přelomu 2010/2011 bylo místem obzvláště násilných střetů mezi demonstranty a bezpečnostními silami.

Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB