Jste zde

Domů » Tunisko

Kairouan

Tunisko - část města Kairouan
Autor: Prof. Mortel

Kairouan je městem v Tunisku s bohatou historií a tradicí. Jeho Medina patří na seznam Světového dědictví UNESCO. Než se místo stalo svatým městem, bylo prvním hlavním městem islámského Maghrebu a jedním z největších měst Středomoří. Mezi terasami stále ještě svítí malé bílé kopule, které byly znakem staveb zaouia, věnováné islámským věřícím.

Zaouia Sidi Saheb je jednou z nejdůležitějších a nejpůsobivějších památek ze 17. století. Nejdůležitější památkou ve městě je ovšem velká mešita – Sidi Oqba, která je jednou z nejstarších mešit na světě. Je postavena ve velice zajímavém architektonickém stylu, minaret vypadá skoro až jako antický maják – s majestátním dvorem, který je obklopen arkádami. Tato stavba připomíná slávu emírů dynastie Aghlabid, panovníků 9. století.

Město Kairouan je známé také pro své vázané nebo tkané koberce, které jsou vyráběny v různých barvách a z různých materiálů – od typických motivů kairouan k barevným "kelims". Velký výběr koberců můžete najít a obdivovat v ONAT (Office National de l'Artisanat - Státní úřad pro umělecká řemesla), který se nachází v části Medina.

Kairouan - část mediny
Autor: Prof. Mortel
Kairouan - Velká mešita
Autor: Prof. Mortel
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB