Jste zde

Domů » Tunisko

Jendouba

Jendouba - Tunisko

Jendouba (arabsky ‏جندوبة‎) je město nacházející se v severozápadním Tunisku, které bylo až do 30. dubna 1966 pojmenováno Souk El Arba. Leží asi 150 km od hlavního města Tunis a 50 km od alžírsko-tuniské hranice. Všechny městské části se nachází v jedné z nejúrodnějších oblastí Tuniska, v údolí Medjerda. Město je také správním městem stejnojmenného guvernorátu, proto tu najdete i vládní budovy.

Celkem zde žije kolem 50 tisíc obyvatel. Původně se město začalo rozrůstat kolem malého nádraží, když zde byl 1. září 1879 vyhlášen francouzský protektorát. Nejdříve se město vyvíjelo směrem na sever od kolejí. Později se postupně rozšiřovalo i na jižní stranu.

Starý název města Souk El Arba znamená v arabském překladu trh. Proto bylo jméno odvozeno od pravidelného středečního trhu, který se ve městě koná. Asi osm kilometrů severozápadně od města najdete velmi známou památku, nachází se zde ruiny starého římského města Bulla Regia.

Malé muzeum najdete jen několik kilometrů od města, v blízkosti archeologických vykopávek Bulla Regia. Vystavené jsou zde především nálezy z okolních vykopávek.
Mezi nejdůležitější kulturní akce patří Festival de Bulla Regia a Festival de la Médina de Jendouba.

Ve městě najdete i univerzitu a několik středních škol. V regionu je hlavním zdrojem obživy zemědělství. V okolí města najdeme mimo jiné i řadu továren, kromě jiných například cukrovar.

Jendouba - nedaleké archeologické vykopávky Bulla Regia
Autor: Prof. Mortel
Vykopávky Bulla Regia - pozůstatky chrámu
Autor: Prof. Mortel
Vykopávky Bulla Regia - pozůstatky amfiteátru
Autor: Prof. Mortel
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB