Jste zde

Domů » Tunisko

Historie a současnost Kartága

Tuniské Kartágo s pozůstatky římských lázní
Autor: isawnyu

Latinsky se toto město psalo Carthago, řecky se nazývalo Karchedon a Féničané ho pojmenovali jako Qart - Hadašt, což v překladu znamená "Nové město". Kartágo bylo velké město v severní Africe nedaleko dnešního hlavního města Tuniska, města Tunis. V období antiky bylo hlavním městem stejnojmenné námořní a obchodní velmoci. Římané označovali zdejší obyvatele jako Puny (nebo také Féničany). Ve 2. století př.n.l. Římané město dobyli a původní významné říše se stala součástí římského impéria.

Archeologické vykopávky starého Kartága byly v roce 1979 prohlášeny za památku světového významu a zapsány na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
Dnes jsou jedním z nejvýznamnějších turistických cílů v Tunisku. Většina cestovních kanceláří sem z ostatních letovisek nabízí jednodenní výlety.

Kartágo se nachází na africkém pobřeží Středozemního moře přibližně 10 km od centra Tunisu. V minulosti bylo toto místo velmi důležitým bodem na fénické obchodní cestě mezi středomořskou oblastí Levanta a Gibraltarem. Díky této výhodné poloze odsud mohl být kontrolován obchod v celém Středozemním moři. To byl také jeden z důvodů hospodářské a vojenské vyspělosti Kartága.
Kartáginci ovládali také námořní cestu na ostrov Sicílie a získali tak strategický přístup k Tyrhénskému moři a severní části Středozemního moře.

Samotné město leželo na poloostrově, který byl na východě ohraničen Tuniským zálivem, na severu lagunou Sebkhet Ariana a na jihu Tuniským mořem. Tato poloha byla velmi strategicky výhodná, protože se tak město mohlo relativně lehce bránit útokům z pevniny. Centrum města se rozrostlo okolo kopečku Byrsa. Severně od městské zástavby, ale ještě uvnitř městských hradeb, se v období antiky nacházela zemědělská oblast Megara.

Na kopci Byrsa dnes stojí katedrála svatého Ludvíka (Cathédrale Saint-Louis de Carthage). Byla postavena v roce 1890 za francouzské nadvlády na místě hrobu krále Ludvíka IX. Francouzského, který zde zemřel v roce 1270 při sedmé křížové výpravě. Do roku 1965 byl největší kostel v severní Africe sídlem arcibiskupství a dnes slouží jako kulturní centrum. V původním klášteře vedle katedrály se nachází archeologické Národní muzeum.

Dnes je Kartágo luxusní vilovou čtvrtí na předměstí Tunisu a své sídlo v paláci zde má i tuniský prezident.
S centrem Tunisu je Kartágo spojeno elektrickou dráhou TGM. Západně od Kartága, na severním břehu Tuniského jezera, leží letiště Tunis - Carthage. Severně od Kartága se nacházejí další předměstí - Sidi Bou Said, La Marsa a Gammarth na pobřeží Středozemního moře.

Kartágo - část vykopávek
Autor: Prof. Mortel
Geografie: 

Místo

Katedrála svatého Ludvíka, Kartágo 36° 51' 13.2984" N, 10° 19' 25.6728" E
Location

Tunisko, Maroko na FB