Jste zde

Domů » Tunisko

Historie kultury, 4. část

Tunisko - Ghar El Melh
Autor: Tab59

Andaluský vliv se začal v zemi Tunisko uplatňovat po křesťanských pochybeních v muslimském Španělsku. Mezi prvními exilanty byla honorace, učenci nebo významní umělečtí řemeslníci, kteří ve 13. století přicházeli do země Hafsidů. Mnohé minarety, jako např. Kasbah v Tunisu, se podobají zvonici Giralda katedrály ve městě Sevilla. Uměleckými motivy a technikami Andalusie byla ovlivněna také umělecká řemesla.

Pozdější vyhnání Morisků, Španělů konvertujících k islámu, přivedlo do země novou vlnu přistěhovalců. Turci, kteří v zemi vládli od roku 1574, dovedli ocenit jejich schopnosti a přijali je příznivě. Někteří z těchto přistěhovalců měli velké zásluhy na znovuoživení uměleckých řemesel a zemědělství. Mohla tak být zakládána nová města, která byla obklopena pečlivě obdělávanými poli. V tomto období bohatl díky "chechia" obchodům také Tunis. Chechia je pokrývka hlavy z červeného filcu, výrobu těchto pokrývek nově zorganizovali andaluští umělečtí řemeslníci.

Tunisko bylo důležitým centrem Středomoří, země byla úrodná a velmi žádaná. V Tunisku naleznete mnoho pevností, pocházejících z různých období. Zatímco ve vnitrozemí bylo postaveno na pohanských základech mnoho byzantských pevností, na pobřeží vznikaly po dlouhou dobu opevnění (ribat), malé tvrze a opevněné kláštěry, které sloužily asketickým muslimům. V mnoha městech stojí kasbah, opevněné sídlo panovníků nebo guvernérů.

Mnohé pevnosti, od Kelibie až po ostrov Djerba, jsou upomínkou na dlouhou španělsko–tureckou válku a na ni navazující osmánskou nadvládu země. Některé pocházejí ze středověku a byly později využity, jiné jsou ukázkou původní a dobře promyšlené architektury, např. pevnost v Bizertě nebo Ghar El-Melh. Z mnoha pevností se naskytuje překrásný výhled na moře, např. z pevnosti Mahdia nebo Tabarka, která je položena na překrásném korálovém útesu.

V Tunisku vládly dvě dynastie Beyů, Husainidé a Mouradité. Tito vládci tureckého původu se stali na Osmanské říši nezávislí a výrazně ovlivnili vzhled hlavního města Tunis. Úzké, osmiúhlé minarety jejich mešit se od úzkých, čtyřúhlých minaretů tuniských mešit andalusko-maghrebského původu značně lišily.

Od tradičního stylu se odlišuje také mauzoleum vládců, které je umístěno uvnitř budov. V palácích a v domech jsou k vidění nové ozdobné motivy, např. vázy s kyticemi. Velké turecké rodiny zde po sobě zanechaly čtvercové monumentální hroby, tzv. tourbet nebo tourba, které byly postaveny pro tu dobu v úplně neznámém stylu.

Ghar El Melh - pevnost
Autor: Tab59
Geografie: 

Místo

Pevnost Ghan El-Melh

Tunisko, Maroko na FB