Jste zde

Domů » Tunisko

Historie kultury, 3. část

Kartágo - ruiny baziliky Damous el Karita
Autor: Prof. Mortel

Množství velkoplošných mozaik je charakteristické pro umění římské Afriky. Věrně zobrazují každodenní život a představují v nekonečném množství barevných odstínů život na polích, honech nebo při hrách v koloseu. Často jsou k vidění také mýtické výjevy, které byly obzvláště ceněné Afričany, jako například vítězství boha Neptuna, nymfy nebo Diův kočár. Tato překrásná umělecká díla jsou k vidění mimo jiné i v muzeu Bardo v hlavním městě Tunis, které je jedním z nejvýznamnějších muzeí světa.

Na konci antiky se rozšířilo ve stále ještě bohaté Africe křesťanství. Země slavného Kartága přivedla na svět několik velkých křesťanských myslitelů a mučedníků. Třeba Tertullia, svatého Perpetua a především svatého Augusta. Po invazi Vandalů bylo Tunisko opět dobyto Byzantskou říší, která byla z velké části křesťanská. V západní části země jsou svědky tohoto období pozůstatky kostelů a kaplí. V Kartágu se nacházela velká bazilika Damous el Karita, největší africký kostel bez oltářního výklenku, dlouhý 70 m. Ve velkých muzeích se můžete setkat s kultovními předměty, náhrobními nápisy a mozaikami, které nesou křesťanské motivy.

Tunisko bylo na začátku středověku hospodářským, náboženským a intelektuálním centrem regionu Maghreb. Mnohé monumenty podávají svědectví o době z počátků islámu jako například Velká mešita ve městě Kairouan, prvním muslimském hlavním městě Maghrebu, které bylo založeno Araby roku 670 nebo mešita Zitouna v Tunisu. Obě mešity byly postaveny v 9. století.

Knížecí město Mahdia bylo založeno v roce 916 a podává svědectví o začátcích kalifátu dynastie Fatimidů. Jejich prvním hlavním městem bylo právě město Mahdia. Vzkvétající civilizaci arabské oblasti Ifrigiya, která navázala na dědictví římské Afriky, připomínají velice působivým způsobem různé stavby a umělecká díla, jakým je například pergamen "Modrý korán" z 9. století nebo "maqsury", modlitební lóže v mešitách vyrobené z rytého dřeva, které poskytovaly ochranu vládcům Zirids.

Kairouan - Velká mešita
Autor: Prof. Mortel
Geografie: 

Místo

Muzeum Bardo v Tunisu 36° 48' 33.5484" N, 10° 8' 7.4292" E
Location

Tunisko, Maroko na FB