Jste zde

Domů » Tunisko

Historie kultury, 2. část

Tunisko - berberská vesnice Douiret
Autor: Prof. Mortel

Berbeři a Nomádi byli od 8. století islamizováni a v následujících letech i poarabšťováni. V některých rodinách v okolí městeček Chenini, Douiret, Tamezret a Guellala se částečně zachoval původní berberský jazyk. Jejich tradiční symboly, jako např. rybu, můžeme v zemi Tunisko ještě dnes vidět na mnoha domech.

Při podrobnějším zkoumání vstupů do troglodytských obydlí Berberů v Matmatě, Chenini nebo Douiretu můžete vidět motivy trojúhelníků nebo hroznů, které se objevují i na kobercích "mergoum". Keramické produkty vyráběné ženami ze Sejnane v severním Tunisku a keramika z Guellaly na ostrově Djerba jsou ještě dnes zpracovávány tradičními způsoby, které jsou používány již po staletí.

Kartágo bylo založeno Féničany v roce 814 př.n.l. Původně mělo orientálně-africký charakter, přívlastek "punský" mu dali až Římané. Mnohé fénické obchodní spolky, které svou činnost provozovaly na pobřeží Středozemního moře, se spojily do jednoho velkého, silného a bohatého spolku. Kartágo se tak stalo nejmocnějším impériem antického středomořského prostoru. Svou slávu si udrželo více jak 1000 let, než tuto éru ukončil Řím.

Mnoho památek z tohoto období nezůstalo. Zmiňme alespoň architektonicky zajímavé domy, náhrobky s rytinami záhadných vzorů, malé sochy a sarkofágy, které jsou připisovány orientálním obřadům, masky, ozdoby a symboly ozdobené amulety. Kartáginská kultura měla také významný vliv na původní obyvatele, Nomády. Ti v Tunisku zanechali výjimečná svědectví, jedním z nich je překrásné mauzoleum na místě římských vykopávek Dougga.

Tunisko bylo kdysi nejzářivější provincií Římské říše. Dnes si můžete pozůstatky mimořádných staveb z této doby prohlédnout. V Kartágu a mnoha dalších městech ve vnitrozemí jsou k vidění výjimečné stavby chrámů, lázní a paláců, které jsou skvělou ukázkou římské kultury.

Například kapitolský chrám a divadlo v místě Dougga, patrové i suterénní paláce v Bulla Regia, koloseum v El Jemu a podzemní prostory v lázních Antonia Pia v Kartágu. Tyto stavby na sebe upozorňují svou krásou, zachovalostí, jedinečností a svými výjimečnými rozměry.

Tunisko - obydlí v berberské vesnici Chenini
Autor: Prof. Mortel
Geografie: 

Místo

Kartágo a vykopávky 36° 51' 16.0956" N, 10° 20' 8.2392" E
Location

Tunisko, Maroko na FB