Jste zde

Domů » Tunisko

Historie kultury, 1. část

Tunisko je zemí, která osciluje mezi orientální a západní kulturou. Nádech Evropy, moderní svět, ale také samozřejmě šarm jako z pohádek "Tisíc a jedna noc" a nekonečná poušť Sahara, to vše poskytuje návštěvníkům pocit něčeho neznámého, ale také velmi blízkého. Tunisané kladou velký důraz na pohostinnost a návštěvníky z celého světa vítají vždy s úsměvem.

Kulturní dějiny Tuniska jsou staré 3000 let. V zemi, která byla původně berberská, zanechaly své stopy mnohé civilizace. Féničané, Římané, Byzanťané, Arabové, Mauři, Italové nebo Španělé nám jsou dnes připomínány v podobě různých monumentů a muzeí. Jejich rysy můžete rozpoznat také v obličejích místních obyvatel. Své pevné místo má v Tunisku také moderní kultura. V létě se po celé zemi konají různé festivaly a mladí umělci se po celý rok věnují hudbě, tanci, divadlu a dalším druhům umění.

Tunisko má významnou a dlouhou historii a její stopy nám dnes připomínají mnohá muzea. Navštívit můžete jedno z největších muzeí archeologie světa, překrásné antické památky, první mešitu v Maghrebu nebo mediny, historické části měst, které patří k nejlépe zachovalým v celém arabském světě, K tomu ještě navíc sedm monumentů, které jsou zapsány na seznamu památek kulturního dědictví UNESCO.

Tunisko je dědicem slavného Kartága a po staletí tvořilo křižovatku všech významných civilizací Středomoří. Některé epochy byly velice slavné a blahobytné. Například bohatá a významná provincie Říma, rozkvétající arabský emirát, centrum velké říše dynastie Hafsidů a osmánská provincie s charakterem nezávislosti. Antické a islámské dědictví je ale nejvýraznější.

Osídlení Tuniska jako i celého prostoru severní Afriky sahá až do doby kamenné. To dokazují nálezy nástrojů především z jižní části Tuniska, jejichž stáří se odhaduje na 150 000 let. Skutečnými původními obyvateli země jsou Berbeři a Nomádi. Ti žili v horských vesničkách a putovali po údolích. Jejich počátek je datován do doby před 9000 lety. Nomádskou říši založily kmeny Massilia. Rozkvět tato říše zažívala ve 3. století př.n.l.

Geografie: 

Místo

Medina v Sousse 35° 49' 24.8772" N, 10° 37' 51.1752" E
Location

Tunisko, Maroko na FB