Jste zde

Domů » Tunisko

Haidra

Tuniská Haidra

Haidra je městečko v západním Tunisku, které bylo založeno jako římské město a původně se jmenovalo Ammaedara. Je to jedno z nejstarších římských měst na území Afriky, bylo postaveno na hranici mezi údolími a berberskými kmeny. V této téměř pohádkové krajině se uprostřed údolí a pahorků nacházel jeden z nejdůležitějších obchodních uzlů světové mocnosti Kartágo.

Haidra, naleziště vykopávek, dnes patří určitě k nevýznamnějším a největším kulturním místům celé země. 27. března 2010 bylo naleziště slavnostně otevřeno jako výletní místo. Najdete zde mnoho zřícenin, z nichž některé mají mauzoleua, byzantské pevnosti, podzemní lázně nebo kostel.

Dochovaly se tři mauzolea ve tvaru věže. Jejich umístění bylo vybráno záměrně, jsou od města poněkud stranou. Jedno z nich, přezdívané "Portico", je ve výborném stavu se čtyřmi sloupy a zachovalými detaily pod střechou. Šestihranné mauzoleum je také v dobrém stavu, ale na vrchol nevede žádné schodiště.
Návštěvníci mohou obdivovat překrásnou mozaiku historie Tuniska. Spojují se zde římské sloupy a klenby s byzantskými opevněními a kostely.

Tuniská Haidra
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB