Jste zde

Domů » Historie

Guvernorát Medenine

Medenine - berberská obydlí
Autor: Carlos Uranga

Medenine je také jedním z 24 guvernorátů v Tunisku. Leží u Středozemního moře na jihovýchodě země, a zahrnuje také ostrov Djerba. Má rozlohu cca 9.167 km² a žije v něm přibližně 460 tisíc obyvatel. Byl nazvaný po svém hlavním městě a vznikl 21. června 1956.

Guvernorát má včetně ostrova Djerba asi 400 km dlouhé pobřeží, v jeho vnitrozemí se táhne planina Djeffara. Na západě se nachází část vysočiny Dahar a dále písečná poušť Velký východní Erg (arabsky Erg al-Kabir ach-Charki). Nejzápadnějším bodem je pramen Bir Soltane.

V jižní části s ním hraničí guvernorát Tataouine, který se z něj oddělil v roce 1981. Na západ od něj zase leží provincie Gabes a Kebili a směrem na východ libyjská municipa an-Nuqat al-Chams a Nalut.
Průměrná teplota v létě činí 25°C až 31°C, v zimě 8°C až 16°C. Průměrné srážky za rok jsou 150 až 200 milimetrů.

Celá oblast má dlouhou historii. V horách Daharu byly objeveny stopy dávného osídlení od berberských kmenů, na pobřeží Středozemního moře zříceniny sídel, stejně jako Kartáginci založený přístav Gigthis u dnešního města Boughrara.
Hlavním zdrojem obživy místních obyvatel je zemědělství a rybolov, a na tom založený cestovní ruch.

Oblast také byla dějištěm neúspěšného německého protiútoku generála Erwina Rommela v rámci operace Capri v březnu 1943 proti britské armádě. Bitva byla Rommelovo poslední "akcí" v Africe, než byl nahrazen generálem Hans-Jürgenem von Arnim, jako velitel Afrika Korps.

Místo

Boughrara 33° 32' 20.2164" N, 10° 40' 26.5188" E
Location

Tunisko, Maroko na FB