Jste zde

Domů » Tunisko

Gabes

Gabes - mešita

Tuniské místo Gabes leží za okrově zbarveným, horským regionem Dahar. Je velkou přímořskou oázou, kde najdete pestré trhy, stín poskytující palmové háje a zahrady, kde se také pěstuje henna. Oáza není příliš turistická, návštěvníci mohou především pozorovat běžný denní život.

Gabes je jako hlavní město stejnojmenné provincie důležitým dopravním uzlem a je významné pro průmyslovou výrobu a univerzity. Se svými 120 tisíci obyvateli je 6. největším místem v Tunisku. Procházku mezi palmami v bezprostřední blízkosti mořského pobřeží byste si určitě neměli nechat ujít.

Stopy zde zanechali již Féničané, ale město založili až Římané pod názvem Tacapae. O několik set let později, kolem roku 68O, se zde usadil Boulbaba Al Ansari – souputník proroka Mohameda a nechal zde vybudovat první mešitu.

Gabes zažívalo toho času hospodářský rozkvět a bylo důležitou dopravní křižovatkou pro saharské karavany. Bylo také velmi známé pro tkaní hedvábí. O město bylo stovky let pro jeho strategickou polohu těžce bojováno. V blízkosti ležící Mareth-linie byla důležitým dějištěm ve 2. světové válce.

Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB