Jste zde

Domů » Tunisko

El Haouaria

El Haouaria - pobřeží

El Haouaria (také Al Huwariyah) je město na severu Tuniska, ležící asi 140 km od italského ostrova Sicílie. Leží na nejsevernějším cípu poloostrova Cap Bon, jihovýchodním směrem od hlavního města Tunis (asi 120 km). Žije zde kolem 10 000 obyvatel. V létě se ale ve městě usadí mnoho turistů a toto číslo se vyšplhá asi na dvojnásobek.

Díky své geografické poloze a mírnému klimatu se z místa stalo oblíbené útočiště pro mnoho stěhovavých ptáků. Římané ho také v dávné historii přezdívali jako Aquilaria nebo-li "země orla". Každé jaro se tu vyskytuje asi 40 tisíc dravců, 24 různých druhů, ale také tisíce čápů a jiných menších ptáků, kteří se tu zastavují před letem přes Středozemní moře.

El Haouaria je tak známá také díky šlechtění dravců – především sokolů. Umění sokolnictví sahá až do starověku, jak dokládají některé mozaiky vystavené v národním muzeu Bardo. Rodinné know-how v oblasti chovu dravých ptáků se přenáší z generace na generaci. Asociace přátel zvířat, která byla založená v roce 1975, informuje lidi o ochraně ptáků, především dravců. Každoročně se zde dokonce koná festival sokolníků, který přitahuje dokonce i šejky z Emirátů, kteří si většinou nějakého sokola i koupí.

Tři kilometry západně od města se nachází umělá jeskyně Ghar El Kebir, kterou vykopali vězni nebo otroci pod vedením Kartaginců a Římanů. Kamenné bloky které byly odstraněny, byly poslány po moři do Kartága, na druhou stranu Tuniského zálivu. Sloužily i ke stavbě Kolosea v Římě, i k vybudování pevnosti v medině ve městě Tunis.

Tyto podzemní lomy jsou v provozu již téměř 1000 let. Skládají se z "latomií", obrovských vytesaných jeskyní, a pyramidových formací, které jsou mezi sebou propojeny úzkými průchody. Po bombardování za druhé světové války byly poničeny, a vstup je nyní možný většími otvory z boku.

Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB