Jste zde

Domů » Tunisko

El Hamma

El Hamma - zahrada

El Hamma je oázové město (asi 35 tisíc obyvatel) v jižní části Tuniska, v guvernorátu Gabes. Název města je odvozen od názvu pro lázně – hamma a vzniklo díky přírodním artézským pramenům. Původně zde sídlili Nomádi z kmene Beni Zid a mnoho občanů města se i dnes cítí být s tímto kmenem spřízněno.

Městská část je tvořena z pěti původně samostatných osad, kterými jsou Bechima (založena roku 1870), Bou Attouche, Debdaba, El Ksar a Sembat. Moderní část města se rozkládá na obou stranách městem vedené hlavní silnice.

Město leží na úpatí východního výběžku pohoří Djebel Tebaga na plošině Arad, jejíž jižní část tvoří hranici geologické poklesové oblasti Chott el Fedjadj. V okolí města se nachází rozsáhlé háje datlových palem, které jsou pro část obyvatelstva zdrojem příjmů.

V této oázové oblasti ležící podzemní vodní prameny tvoří největší vodní rezervoár mezi oblastí Chott el Fedjadj a městem Gabes. Tyto prameny byly známé již v době římské antiky a oblast nesla proto jméno Aquae Tacapitanae. Voda vystupuje ze země formou artézských termálních pramenů a dosahuje teploty 45 °C. Prameny obsahují v mírném množství síru.

Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB