Jste zde

Domů » Tunisko

Douz – Mezinárodní saharský festival

Douz - závodníci během Saharského festivalu
Autor: mckaysavage

Tuniské oázové město Douz je posledním větším obydleným místem před Saharou. Pro svojí polohu je proto také nazýváno "bránou do pouště". V prosinci se zde každoročně koná nejstarší a nejvýznamnější festival severní Afriky: Mezinárodní saharský festival.

Tato slavnost promění Douz v nádherně barevné místo: Berberské a nomádské kmeny z různých regionů Tuniska, severní Afriky a Mauretánie bojují za čest svého příbuzenstva a zúčastňují se velbloudích a chrtích závodů, soutěží v jízdě na koních nebo v přednesu poezie. Festival je také provázen hudbou, svatbami a tancem.

Tradice pořádání festivalu sahá až do roku 1910, kdy místní berberský kmen Mherazig pořádal Velbloudí slavnosti, jejichž hlavní atrakcí byl maratón velbloudů Mehari. Od roku 1967 má festival přibližně stejnou podobu a předvádí vedle sportovních soutěží také historii a zvyky země. Tuniská vláda tento festival podporuje kvůli zachovávání původních tradic země. Současně se tu koná mezinárodní konference na téma "Sahara, sbližování mezi národy a kulturami".

Hosté ze všech koutů světa (Maroko, Libye, Egypt, Alžír, Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty nebo také Francie, Itálie, Belgie či Německo) se neúčastní pouze sportovních soutěží, ale podílejí se na programu se svými hudebními a tanečními lidovými soubory.

Na každém z pěti festivalových dní je očekáváno kolem 70 tisíc návštěvníků. Hodně hlavních programů probíhá v Hanich-aréně – pouštním stadiónu postaveném na velké duně. Vedle barevných obleků různých hudebních souborů a jezdeckých přehlídek hrdých beduínů v jejich nejlepších krojích, je volen i vítěz koňského závodu na dlouhou trať, velbloudího maratónu a chrtích závodů. Speciální ctižádost vyvíjí pořadatelé při pořádání Mehari maratónu. Na 42 km dlouhé trati ukazují ušlechtilí bílí běžečtí velbloudi své schopnosti – rychlost, sílu a vytrvalost. Ty nejúspěšnější týmy posledních let pocházeli z Egypta, Alžíru a Libye.

Douz se v čase festivalu přemění také v celostátní svatební trh. Mladí muži se pokoušejí dobýt srdce krásných berberských dívek akrobatickou jízdou na koních. Dívky se na tuto událost připravují a jsou oděny do skvostných obleků a ozdobeny zlatými šperky. V centru pozornosti stojí například tradiční beduínský "tanec vlasů" nebo akrobacie Tonkrug.

Romantické zážitky zde nepřináší pouze denní přednesy poezie a soutěže. Zajímavou podívanou je tradiční svatební průvod. Podle starého tuniského zvyku je nevěsta i s věnem slavnostně doprovázena do domu ženicha. Je vezena vebloudem v nosítku, aby byla uchráněna před cizími zraky. Doprovázena je celou armádou slavnostně oděných muzikantů.

Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB