Jste zde

Domů » Tunisko

Dougga

Dougga (celým názvem Dougga Nouvelle - Nová Dougga) je městečko patřící pod tuniský gouvernement Beja, ležící v nadmořské výšce 520 - 600 m na severu Tuniska. Arabské město je přímým nástupcem římského města Thugga. Až do první poloviny 20. století bylo toto město obydleno, ale na základě archeologických prací byli obyvatelé postupně stěhováni do údolí Oued Khalled. Několik kilometrů jižně od původního antického místa byla vybudována u silnice do Le Kefu nová osada.

Antické město Thugga bylo založeno Numidy již ve 4. století př.n.l. V krásné krajině plné luk a olivových hájů, na okraji místa Teboursouk, se nachází v blízkosti původního antického města také pramen Ain Mizeh, který je ještě v dnešní době využíván. V místě můžete navštívit mešitu, lázeň hammam, dvě kavárny a několik malých obchůdků.

V roce 1997 bylo místo o rozloze 25 ha s pozůstatky sídliště Thugga zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Nachází se zde římské půlkruhové divadlo, které nabízí 2 500 míst k sezení. Divadlo je v provozu i v současnosti, konají se zde pravidelná divadelní představení. Od náměstí vede cesta na tržiště, ke Kapitolu a k lázním. Dobře zachovalou památkou je vítězný oblouk císaře Severa Alexandra. Pozůstatky kostela přinášejí svědectví o časném rozšíření křesťanství.

Dougga - další pozůstatky antického města
Autor: Simonsezyo
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB