Jste zde

Domů » Tunisko

Doprava v Tunisku

Doprava v Tunisku

V porovnání s ostatními arabskými státy je jízdní styl Tunisanů hodnocen jako celkem dobrý. Vždy však počítejte s tím, že v nepřehledné zatáčce nebo v kopci se před vámi může vynořit protijedoucí vozidlo. Osli, koně a jiná zvířata se po cestách také pohybují velmi nevypočitatelně. Jezdce na zvířatech byste proto měli předjíždět s maximální opatrností.

Pokud pojede na úzké cestě proti vám větší auto, buďte rovněž velmi opatrní. Řidič plně naloženého náklaďáku nebude myslet na to, aby vám uhnul. Naopak počítá s tím, že uhnete na nezpevněný kraj silnice – a na tom často bývají větší kameny, výmoly, sklo nebo hřebíky. Proto vždy platí: nohu z plynu a opatrně se autu vyhnout!

V každém případě byste měli dodržovat následující pravidla:
1. Nikdy nejezděte ve tmě.
2. Nikdy nejezděte po nezpevněných tratích, pokud přesně neznáte jejich stav.
3. Nikdy netrvejte na svém právu – přednost v jízdě apod. Tunisko uplatňuje defenzivní způsob jízdy.
4. Nezastavujte a neberte si do auta stopaře, jen v případě nouze.
5. Při policejní kontrole se chovejte klidně a slušně.
6. Dodržujte dopravní značky. Na svém místě stojí skutečně oprávněně.

Tunisko a dopravní předpisy: Maximální rychlost v obci 40 km/h, maximální rychlost na silnicích na ostrově Djerba 60 km/h, maximální rychlost na silnicích ve vnitrozemí 90 km/h, maximální rychlost na dálnici 110 km/h. Zákaz řízení pod vlivem alkoholu, povinnost připoutat se (nepřipoutaní platí při kontrole pokutu), bezpodmínečně dodržovat zákazy parkování (jinak hrozí botička a následně peněžitá pokuta), parkovací světla v obci při dobré viditelnosti. Ostatní předpisy odpovídají těm našim.

Na všech ukazatelích a dopravních značkách v Tunisku najdete nápisy ve francouzštině a arabštině. Dopravních značek tu není tolik jako u nás. Pokud si nejste jistí, zda jedete správně, sledujte bílé sloupky u silnic, na jejichž přední straně je téměř vždy uvedeno jméno nejbližšího města a vzdálenost v kilometrech a na boční stěně je napsáno číslo cesty.

Doprava v Tunisku
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB