Jste zde

Domů » Maroko

Casablanca, 3. část

Marocké město Casablanca
Autor: Holly H.

Mezi významné stavby v Medině bezpochyby patří Jamaa el Kebir (mešita Sidi Mohammed Ben Abdallah), velká mešita Jamaa ech Chleuh a koubba Sidi el Kairouani, prvního patrona města, který sem přišel v polovině 14. století z Káhiry.

Rozhodně byste neměli vynechat ani návštěvu centrální tržnice v Casablance (Marche Municipale) na bulváru Mohammeda V.. V dopoledních hodinách tady lze koupit čerstvé ryby a mořské plody. Úlovky bývají ještě živé a je opravdu z čeho vybírat.

U přístavu se nachází jediné posunovací nádraží v Maroku, Roches Noires. Jižně od Casablanky objevíte letiště, dozajista nejrušnější v celém Maroku. 4 km od přístavu se rozprostírají podél ulice Boulevard de la Corniche, na pobřeží v předměstí Ain Diab, luxusní lázeňské a rekreační čtvrti.

Podél palmami lemované pobřežní silnice Corniche s bary, hotely a diskotékami se dostanete až k tamějším prázdninovým vilám do oblasti koupání. Podél celého pobřeží jsou moderně vybavené bazény jak s mořskou, tak i se sladkou vodou.

Corniche u Aih Diab je nejpopulárnější turistickou destinací města Casablanca a každý večer se vás tady zmocní pocit, jako byste byli účastníky nějakého velkého lidového festivalu.

Trošku dál od moře, mezi centrem města a Ain Diabem, je dnes centrálně položená vilová čtvrť Anfa, kde můžete obdivovat nádherné zahrady. V tamním hotelu Anfa se dokonce konala roku 1943 tajná Casablanská konference.

Kolem vnitřního města se rozkládá slum Bidonville, místní chudinská čtvrť, svědčící o hospodářské krizi a sociálních problémech chudých obyvatel tohoto velkoměsta.

Od roku 1993 se pravidelně v Casablance koná "Course Féminine de Casablanca", závod v běhu pouze pro ženy. Vzhledem k neuvěřitelnému počtu účastnic, až 30.000, jde jednoznačně o největší celosvětový ženský sportovní podnik na světě. Od roku 2008 se ve městě koná i maratón, jehož oficiální název zní Grand Marathon International de Casablanca.

Mezi slavné syny a dcery města patří například slavný herec Jean Reno, britská herečka Stephanie Beacham (seriál Dynastie 2: Colbyové), fotbalisté Larbi Ben Barek a Serge Chiesa, automobilový závodník Denis Dayan, tenisté Arnaud Di Pasquale a Guy Forget nebo třeba architekt a urbanista Christian de Portzamparc.

Marocké město Casablanca se slumem
Autor: Holly H.
Geografie: 

Místo

Corniche, Anfa v Casablance 33° 35' 13.9488" N, 7° 39' 46.314" W
Location

Tunisko, Maroko na FB