Jste zde

Domů » Tunisko

Borj Cedria

Borj Cedria

Borj Cedria je malá vesnice v Tunisku, která má přibližně 700 obyvatel. Leží asi 25 km východním směrem od Tunisu, hlavního města Tuniska. Obec je umístěná uprostřed vinic a olivových hájů mezi zalesněnými kopci severozápadního svahu horského výběžku Keddel.

V blízkosti obce Borj Cedria leží stejnojmenný válečný hřbitov. Tento hřbitov je posledním místem odpočinku pro téměř 9 tisíc německých vojáků a zajatců. Ti zde padli v bojích druhé světové války od listopadu 1942 do května 1943, během tuniského válečného tažení.

Nejdříve byli mrtví příslušníci německého wehrmachtu pohřbeni na šesti provizorních hromadných hřbitovech v Nassenu, Bizertě , La Mornaghii, El M'Dou, Mateure a ve Sfaxu. Někteří padlí vojáci se nacházeli také na polních hřbitovech, které byly rozptýleny po celé zemi.

Po německé válečné dohodě s Tuniskem z 28. března 1966, byli všichni mrtví z rozptýlených hrobů převezeni do Borj Cedrie.
Vojenský hřbitov byl slavnostně otevřen 28. září 1977.
Uprostřed centrálního hřbitova stojí pamětní kámen, na kterém je v arabštině, němčině a francouzštině vytesán nápis: "Na tomto hřbitově odpočívá 8562 německých vojáků 1939 - 1945".

Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB