Jste zde

Domů » Tunisko

Ben Arous

Ben Arous je město ležící v severozápadním Tunisku, na jih od hlavního města Tunis. Zároveň je hlavním městem stejnojmenného guvernorátu, celkem zde žije přes půl milionu obyvatel.

Na východ od města leží vádí Sidi Fathallah, ve kterém v roce 1444 zemřel muslimský svatý, známý pro léčení ženské neplodnosti. Odehrála se zde také známá "bitva u desátého milníku", která byla začátkem konce Vandalské říše. Její vojsko porazila armáda Byzantské říše pod vedením generála Belisaria, 13. září 533 n.l.
V současné době se zde plánuje stavba silnice do města Sousse.

Přestože Tunisko bylo v letech 1881-1956 francouzským protektorátem, byl v této době sever Ben Arousu přejmenován na "Fochville" a byl domovem mnoha zaměstnanců tuniské železniční společnosti. Jižní část byla převážně obývána francouzským přistěhovalcem a obchodníkem z města Tunis.

Severovýchod města byl velmi známý pro své zemědělství, zejména pro víno, hrozny, zeleninu, ovoce a další produkty. Dnes je ale místo především průmyslovou zónou s továrnami.
Ben Arous má také svá partnerská města, kterými jsou francouzský Saint-Etienne od roku 1994 a italská Aprilia od roku 2003.

Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB