Jste zde

Domů » Tunisko

Tunisko - kuskus

Tuniským národním jídlem je kuskus (cousscous), který se servíruje v mnoha podobách. Nejlahodnější a nejznámější je couscous royal, který se pravidelně připravuje v restauracích po celé zemi. Je připraven ze směsi jehněčího a kuřecího masa a různých druhů zeleniny. Pozor si ale dejte na často velmi ostrou omáčku.

Kdo navštíví ostrov Djerba, může ochutnat dokonce kuskus s chobotnicí. Pro přípravu kuskusu se používá speciální nádoba, která se skládá ze dvou dílů. V příběhu se vypráví, že první prezident Tuniska Habib Bourguiba dostal jednou otázku: Co je to Maghreb? (Maghreb je označení pro západní část arabského světa, který se kulturně od východní výrazně liší). Prezident dlouho přemýšlel a pak řekl: „Někde v Libyi leží hranice, na které základní potravina Východu – rýže, ustupuje základní potravině Maghrebu - kuskusu.
Kuskus byl původně základní potravinou Berberů, dnes je znám jako tradiční jídlo všech severoafrických zemí.

Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB