Jste zde

Domů » Tunisko

Tuniská kuchyně

Tuniský pokrm "Brik"
Autor: Genista

Výrobky tuniské kuchyně jsou vydatné a chutné, ale ne moc pestré. Mezinárodní restaurace zde nejsou časté – výjimečně narazíte v turistických oblastech na italské, čínské nebo thajské restaurace. Ve většině měst najdete více restaurací. Kdo ze zahraničních turistů ale navštíví rotisserii nebo gargottu, spočinou na něm udivené pohledy – bude ale příjemně přivítán. Malé jídelny jsou většinou navštěvovány jen místními, kteří zde jedí grilované maso. Ke každému jídlo je podáván chléb chyba. Pravidlem je jíst pouze pravou rukou, levá ruka platí za nečistou.

Francouzští kolonialisté tu po sobě zanechali nemalé kulinářské stopy. Evropsky inspirovaná jídla tedy najdete po celém Tunisku, ochutnat byste ale určitě měli i chutné místní speciality. Jedním z francouzských jídel je bageta, která se plní pastou harissa (ostrá kořeněná pasta), vajíčkem, tuňákem, olivami, rajčaty, salátem a vařenými bramborami.

Fricassé je varianta bagety se stejnými přísadami, jen ve tvaru kruhu. Ryby, především tuňák, vejce, olivy a čerstvý chléb jsou základem tuniské kuchyně, které se servírují s pastou harissa jako předkrm. Olivy zde mají vynikající chuť - to platí nejen pro zelené, ale i pro černé (zralejší) olivy. Po sklizni v listopadu se nakládají do slaného nálevu a jsou zpracovány s olivovým olejem, bylinkami, česnekem a kořeněnou pastou harissa do marinády.
Brik sestává z tenké kapsy z těsta, která je plněná vejcem a dalšími potravinami jako např. bylinkami, tuňákem, krevetami nebo jinými mořskými plody.

Také ojja nebo chakchouka je jídlo s vejci, paprikovými lusky, rajčaty, s česnekem a s grilovanými tuniskými párky merguez nebo s krevetami.
Natvrdo vařená vejce a tuňák jsou také přísady salátu mechouia, který je dále podáván s cibulí, paprikou, rajčaty a olivovým olejem.

K typicky arabskému jídlu patří pasta hummus bi tahina z cizrny a sezamu, která se podává s chlebem. Dále např. salát tabbulah z cibule, rajčat, ředkviček, petržele a máty nebo kofta – masové kuličky s mletými játry, paprikami a cibulí.

Lablabi je ostrá cizrnová polévka s citrónem a kmínem, která se jí na snídani. Chorba je ostře kořeněná polévka s jehněčím masem, nudlemi, rajčaty, cibulí, která je ochucována harissou. Harissa je také součástí tradičního pokrmu severoamerických Berberůkuskusu.

Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB