Jste zde

Domů » Tunisko

Tunis

Tunisko - Tunis
Autor: Tab59

Město Tunis vzniklo sloučením dvou měst – opevněného starého města Médina, které svými mešitami, tržišti a historickými stavbami připomíná atmosféru starého severoafrického města a novou částí Ville Nouvelle, která vznikla v 19. stol. pod vládou francouzských kolonialistů, za jejichž vlády se také rozvíjela.

Hlavní město Tuniska je největším městem v zemi, ve kterém žije asi jedna pětina všech tuniských obyvatel a které leží u Tuniského jezera.
Turisty přivítá arabskou kulturou a dějinami, společně s novodobou architekturou. K ní se řadí i domy, které jsou postaveny v secesním stylu a patří k zajímavým pozoruhodnostem města. Moderní architektura vychází svými balkóny, terasami, markýzami a navápněnými fasádami vstříc návštěvníkům a poskytuje jim především v horkých letních měsících potřebný chlad, stín a čerstvý vzduch. Tuniské přístaviště La Goulette je spojeno s mořem asi 10 km dlouhým kanálem.
Vyzkoušet si můžete „tureckou koupel“ například v Hammam Kachachine, což je tradiční tuniská parní lázeň, která sahá svou historií zpět do římské doby, a kterou mohou navštívit výlučně pánští návštěvníci.

Nedaleko Tunisu leží krásné antické město Kartágo, známá vesnice Sidi Bou Said a letoviska La Marsa a Gammarth.

Rada pro turisty: respektujte islámskou kulturu země a oblékejte se uctivě – paže a nohy by měly být vždy zakryté, při vstupu do mešity odložte obuv a v čase modliteb nefotografujte.

Tunis s historickou částí města Médinou
Město Tunis s přístavem La Goulette

Tunisko, Maroko na FB