Jste zde

Domů » Tunisko

Solná jezera Chott, 1. část

Tunisko - solné jezero Chott el Djerid
Autor: Prof. Mortel

Chott (šot), to jsou vyschlá solná jezera, která mění barvu a vzhled podle ročního období. Tato hra mezi sněhově bílým třpytem a modrou barvou, do lagun rozdělené mořské vody a nekonečnými pláněmi, které připomínají měsíční krajinu s fata morgánou, neinspirovala jen známého spisovatele Karla Maye při psaní jeho dobrodružných knížek.

Na jihu Tuniska se nacházejí tři solná jezera:
Chott el Gharsa se nachází na západě země a má tvar na východ i na západ prodlouženého trojúhelníku. Jeho špička se skoro dotýká hranice s Alžírem. Na východní straně je jezero široké 20 km a délka tohoto solného jezera je téměř 50 km. Dno je pokryté velice slaným bahnem.

Na východě země naleznete jezero Chott el Fejej. Rozprostírá se na ploše 90 km na východ i na západ, jeho nejvýchodnější konec je vzdálen jen 20 km od zálivu Gabes. Jeho šířka je mezi 4 a 20 km. Vyskytují se v něm prameny a je spojen s jezerem Chott el Djerid.

Jezero Chott el Djerid je odděleno deseti kilometrovou úžinou od jezera Chott el Gharsa. Na východě je nejrozlehlejší a je zde prodlouženo jezerem Chott el Fejej. Na délku měří 117 km a na šířku 70 km.

Tunisko - solné jezero Chott el Djerid
Autor: Prof. Mortel
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB