Jste zde

Domů » Tunisko

Oázy pouště

Tuniská oáza Tozeur

Na okraji rozlehlé pouště Sahara se nacházejí jedinečné oázy, které zvou na návštěvu, ze které se budete vracet jako znovuzrozeni. Horské oázy jsou k vidění na prvních výšinách pohoří Atlas. Vypadají jako "začarované" a jsou usazené mezi skalami a prohlubněmi. Každá oáza má své zvláštnosti, v místech Tozeur a Nefta se třeba rozprostírají obrovské palmové háje.

Palmy a téměř nic jiného než palmy. Zrak bloudí po oáze až ke skoro neskutečně vyhlížející hladině solného jezera Chott el Jerid a k růžově se třpytícím výběžkům pohoří Atlas. Šumění vody z pramenů, čerstvý vzduch ze zahrad, zelená nádhera palem s jejich plnými, světlými datlemi, to vše proměňuje oázy v magické místo.

Při pohledu na tyto podivuhodné zahrady, ve kterých nechal člověk s velkou trpělivostí vzniknout život uprostřed pouště, přepadne člověka slastný pocit absolutního neznáma.

Z východní části Tuniska, od města Gabes přes místa Tozeur a Nefta až k městu Garda, se táhne směrem na západ Tuniska celá řada oáz. Stepní region zde přechází k Velkému Jihu. Touto oblastí plnou kontrastů dříve procházely velké karavany. Velké duny leží v blízkosti obrovských palmových hájů a rozlehlých solných jezer oblasti Chott.

U solného jezera Chott el Jerid je možné díky solným krystalům a žhnoucímu slunci uvidět fata morgánu. Jezero odděluje krásnou oázu Kebili od velkých palmových hájů v místech Degache, El Hamma, Tozeur a Nefta, ve kterých můžete zažít překrásné momenty při projížďce stinnými alejemi v kočáru nebo na kole.

Obdivuhodná je dovednost místních obyvatel při sklizni datlí. Speciálně dobré jsou datle druhu "deglet el nour", což znamená "prsty světla".

Oáza Nefta leží na jihu Tuniska a žije zde asi 15 000 obyvatel. Nachází se nedaleko hranic s Alžírskem a severně od slaného jezera Chott el Djerid. V minulosti zde zastavovaly karavany.

V Neftě se nachází celkem 24 mešit a působí zde přes 100 maraboutů. Díky tomu je město pokládáno za náboženské středisko celého regionu Bled el Djerid a je také centrem islámského náboženského směru sufismu.

Stejně jako sousední město Tozeur, je také Nefta charakteristická architekturou z nepálených cihel. Bohužel v roce 1990 způsobily mohutné deště na tomto náchylném historickém stavebním materiálu velké škody.

Město je rozděleno na dvě části přírodní kotlinou Corbeille, kde pramenilo několik potoků důležitých pro místní oázu. Dnes jsou tyto prameny již vyschlé a voda se musí získávat z velkých hlubin.

Směrem na západ se nachází čtvrť Chorfa, což je staré historické centrum Nefty. Nachází se zde mnoho příjemných křivolakých uliček a náboženských staveb. Východně od Corbeille leží nové město a souks (tržiště).

V Corbeille pramení řeka Oued (vádí), která zavlažuje oázu o rozloze 10 km2, která se nachází směrem na jih od Nefty. V této oáze najdete nejvýznamnější poutní místo ve městě - hrob islámského světce ze 13. století, Sidi Bou Ali.

Tuniská oáza Nefta
Geografie: 

Místo

Nefta 33° 52' 32.4948" N, 7° 52' 22.3464" E
Location

Tunisko, Maroko na FB