Jste zde

Domů » Tunisko

Oáza Douz

Tuniské Douz s palmami
Autor: http2007

Douz je oázním městem na jihu Tuniska, které má asi 31 tisíc obyvatel. Leží 30 km jižním směrem od Kebili v oázní oblasti Nefzaoua – na jižním okraji solného jezera Chott el Djerid. Město je díky své poloze známé také jako "Brána do Sahary".

Douz a jeho okolí je centrem kmene Mrazig – potomků arabských beduínů Banu Hilal, kteří ještě v dnešní době žijí polonomádským životem. Protože tuniská vláda zavádí programy na změnu způsobu života z nomádského na život usedlý, rok od roku lidí žijících kočovným způsobem života ubývá.

V dřívější době bylo město významným stanovištěm pro transsaharské karavany. Úpadek tohoto karavanového obchodu je v dnešní době částečně kompenzován turistickým ruchem. Pro turisty, kteří chtějí navštívit Saharskou poušť, jsou organizovány výlety na velbloudech. V oáze a okolí je každoročně registrováno na 320 tisíc přenocování. Pouštní turismus je ale kvůli zvýšené spotřebě vody a vysušování oáz na pováženou.

V moderním centru města se každý čtvrtek pořádá největší trh v jižním Tunisku. Setkávají se zde místní i nomádští obchodníci z celého okolí i z Alžíru. Dříve přijížděli na tržiště v Douz i Tuaregové až z jihu Alžírska se svými karavanami.

Douz - poušť
Autor: http2007
Douz - velbloud
Autor: http2007
Geografie: 

Místo

Douz 33° 27' 28.134" N, 9° 1' 36.5304" E
Location

Tunisko, Maroko na FB