Jste zde

Domů » Tunisko

Návštěva Port El Kantaoui

Tuniské Port El Kantaoui s pobřežím
Autor: eugenijusr

Port El Kantaoui, zkráceně také jen Kantaoui, je malé přístavní městečko na krásném pobřeží Tuniska u Středozemního moře. Nachází se asi 10 km severně od dalšího známého města Sousse.

Obrázek městečka vytváří mnoho restaurací, obchodů se suvenýry, malířů portrétů a také obchůdků se sladkostmi a mandlemi. Místu se přezdívá "První přístavní zahrada ve Středozemním moři".

Zajímavý je především vznik městečka, bylo totiž vytvořeno uměle. Protože si Tunisko vydobylo pevnou pozici v cestovním ruchu a chtělo se stát pro turisty ještě přitažlivější, v 70. letech minulého století se vláda rozhodla na malebném tuniském pobřeží založit nové město. Vzniklo tak právě Port El Kantaoui.

Mělo se stát oblíbeným prázdninovým letoviskem s golfovým hřištěm a jachetním přístavem, které by uspokojilo požadavky i těch nejnáročnějších turistů. Na konci 70. let skutečně takové místo vyrostlo. Projekt byl financován penězi z Kuvajtu, Abu Dhabi a částečně přispěla také Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj.

Letovisko bylo postaveno zcela v arabsko-andaluském stylu a vyznačuje se velkým množstvím hotelů, obchodů a různých atrakcí pro volný čas. Srdcem nového města je přístav a nádherné golfové hřiště.

Místní přístav, nazývaný někdy také zvaný Port de plaisance, se rozkládá na ploše o rozloze asi 4 hektary a disponuje 340 místy k ukotvení lodí. Tato místa se pronajímají za samozřejmě velmi vysoké ceny.

Přístav je obklopen komplexem budov zvaným Les Maison de la Mer, což v překladu znamená něco jako "Domy na moři“. Komplex tvoří nízké apartmánové domy se zahradami, nákupní pasáže, restaurace a kavárny.

Dalším velkým komplexem je Les Maisons des Jardins, v překladu "Domy v zahradách“. Ten je také tvořen nízkými prázdninovými domečky, obchody se suvenýry, restauracemi a kavárnami. Uprostřed a ve východní části tohoto komplexu se nacházejí pěkné fontány.

V těsné blízkosti Les Maisons des Jardins se nachází Hannibalův park. Jedná se o zábavní park s mnoha atrakcemi a možnostmi k občerstvení.

Port El Kantaoui je ideálním místem pro ty, kteří si chtějí užít svou dovolenou v klidu a s veškerým komfortem. Obzvláště populární je zejména mezi osobami staršího věku, ale i rodiny s dětmi a individuální turisté si tady přijdou na své.

Pro milovníky kultury je samozřejmě ideální poloha města Sousse v těsné blízkosti, obdivovatelé památek zase určitě navštíví třetí největší římské koloseum El Jem, vzdálené asi 75 kilometrů.

Místo

Port El Kantaoui 35° 53' 37.8672" N, 10° 35' 50.0316" E
Location

Tunisko, Maroko na FB