Jste zde

Domů » Tunisko

Menzel Bourguiba

Tuniské město Menzel Bourguiba s přístavem
Autor: rais58

Menzel Bourguiba (arabsky ‏منزل بورقيبة‎ - v překladu něco jako "Dům Bourguiby") je město na severu Tuniska, ve kterém žije kolem 48 tisíc obyvatel. Najdete ho asi 80 kilometrů severovýchodně od hlavního města Tunis, v guvernorátu Bizerta.

Ještě v době francouzské koloniální nadvlády, a sice v letech 1881-1956, mělo ale město název Ferryville. Bylo to podle jednoho francouzského ministra, který vládl v tomto období, Julese Ferryho. Když pak v roce 1956 získalo Tunisko nezávislost a byl zvolen první tuniský prezident Habib Bourguiba, bylo město přejmenováno právě po něm.

Menzel Bourguiba je regionálním centrem severního Tuniska a zároveň sídlem okresní rady (obdoba městského úřadu). Město se nachází v zóně volného obchodu a je spolu se dalšími devíti státy členem mezinárodní "Sítě středomořských měst". Toto partnerství měst působí od roku 1971, kdy byla ve Stuttgartu v Německu podepsána smlouva.

Město má velký význam, co se týče ekonomické oblasti, jeho ekonomika je založena hlavně na metalurgii. Bylo ale založeno jako námořní zařízení během období francouzské nadvlády, a to díky své strategické poloze mezi dvěma jezery: Vnitrozemským jezerem Ichkeul na západě a jezerem Bizerta na východě, které je spojeno s pobřežím Středozemního moře Bizertským kanálem.

Bývalou významnou ekonomickou aktivitou v tomto městě byla také, dnes již oslabená, tuniská státní loděnice. Největšího vrcholu dosáhla v 70. a 80. letech minulého století, kdy mělo Tunisko velkou obchodní flotilu, a kdy Sovětský svaz využíval místní přístav jako suchý dok pro své lodě.

V té době loděnice zaměstnávala více než 1300 lidí, od té doby ale zaznamenávala stále větší a větší pokles pracovních sil. Celkem nedávno ji ale zakoupila francouzská společnost na opravu lodí, Compagnie Marseille Réparation.

Místo

Menzel Bourguiba, přístav 37° 9' 14.6376" N, 9° 48' 28.3824" E
Location

Tunisko, Maroko na FB