Jste zde

Domů » Tunisko

Kartágo

Kartágo, Tunisko - zbytky historie

Kartágo bylo založeno Féničany roku 814 př. Kristem. Původně mělo orientálně - africký charakter. Řím propůjčil Kartágu přídavné jméno "punský". Mnoho obchodních poboček Féničanů podél středomořského pobřeží se zde spojilo do ohromného a bohatého obchodního spolku. Kartágo se tak stalo nejmocnějším impériem antického středomořského prostoru.

Sláva Kartága trvala více než 1000 let, až do doby, kdy Řím tuto éru ukončil. Mnoho pozůstatků z té doby nezůstalo, ale ty, které se dochovaly, vyzařují takovou sílu, že nechávají zaniklou civilizaci znovu ožít v představách. Např. téměř moderní a architektonicky zajímavé domy, náhrobky s vyrytými záhadnými vzory, malé sochy a sarkofágy, které jsou připisovány orientálním obřadům, masky, ozdoby a symboly ozdobené amulety.

Tunisko bylo dříve jednou z nejtřpytivějších provincií Římské říše. Dnes můžeme ještě vidět mnoho těchto často velice mimořádných památek. V římském Kartágu a na mnohých dalších místech ve vnitrozemí jsou jako ochutnávka římské kultury k vidění lázně, chrámy a vily. Sklepní prostory lázně Antonia Pia v Kartágu, velký amfiteátr a římské vily se tyčí nad ostatními na základě své krásy, zachovalého stavu, své jedinečnosti nebo na základě výjimečných rozměrů.

V místech, kde kdysi stálo antické Kartágo - jedno z nejvýznamnějších měst své doby – je dnes jedno z nejkouzelnějších míst Tunisu. Moře se zde třpytí všemi tóny tyrkysové barvy. Mořské pobřeží na některých místech připomíná exotické laguny. Nacházejí se zde uchvacující malá městečka La Marsa, Sidi Bou Said a Kartágo. Tato elegantní předměstí hlavního města Tunisu spojují kulturu, moderní dobu s uměním savoir vivre a jsou ideálním místem pro ty, kteří chtějí propojit pobyt u moře s kulturou a atraktivním životním stylem.

Kartágo, Tunisko - historické pozůstatky lázní
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB