Jste zde

Domů » Tunisko

Kairouan (Qairawan)

Kairouan - Velká mešita
Autor: Prof. Mortel

Kairouan je město ležící v vnitrozemí na severu Tuniska, které můžete znát také pod názvy Kairuan, Qairawan nebo al – Qairawan. Nachází se asi 150 km jihozápadně od hlavního města Tunis a 50 km západně od pobřežního města Sousse. Je hlavním městem stejnojmenného guvernorátu a žije zde kolem 120 tisíc obyvatel.

Staré město Qairawanu vyniká výjimečnou orientální tradicí. Nacházejí se zde tržiště, mešity a další sakrální stavby. Jeho výjimečnost byla potvrzena v roce 1988, kdy bylo jeho staré centrum zapsáno na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V roce 2009 vyhlásila organizace ISESCO (Islámská organizace pro vědu, výchovu a kulturu), která je součástí Světové islámské ligy, Kairouan za hlavní město islámské kultury.

Město bylo založeno kolem roku 670 muslimskými Araby, kteří ho nejprve pojmenovali jako Uqba ibn Nafi. Protože v té době ovládali celé Středomoří Byzantinci, bylo město postaveno ve vnitrozemí, kde bylo relativně bezpečno. V 8. století se stal Qairawan významným centrem arabské kultury v severní Africe a až do 11. století bylo město důležitým centrem vzdělávání v celé islámské severní Africe. Město hrálo významnou roli při islamizaci Berberů a latinsky mluvících obyvatel zemí Maghrebu.

Kairouan - jedna z uliček
Autor: Prof. Mortel
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB