Jste zde

Domů » Tunisko

Gafsa

Tuniská Gafsa

Gafsa je tuniské město, nachází se severně od slaného jezera Chott el Djerid, které leží v nadmořské výšce 297 m.n.m. Je zároveň hlavním městem stejnojmenného guvernorátu a důležitým dopravním uzlem mezi severem a jihem Tuniska. Žije zde asi 90 tisíc obyvatel a je tak 9. největším tuniským městem.

Gafsa je místem prehistorického osídlení Capsa, kterému dala jméno epipaleolitická kultura Capsian, od této kultury byl odvozeni i název biskupství Capsa. V tomto regionu byly objeveny kosti a stopy lidské činnosti, jejichž stáří je více než 15 000 let. Během starověku založili Římané ve 2. století př.n.l. Capsu, která se pak vyvinula v municipium a poté v kolonii. Roku 540 n.l. si Byzantinci pro svou ochranu vybudovali zeď, kterou pojmenovali Justiniana.

Arabský gubernátor Oqba Ibn Nafi dobyl město v roce 688, narazil při tom ale na silný odpor, protože berberské kmeny dlouhou dobu odmítaly konvertovat k islámu. Ve 12. století se ve městě stále používala latina. V roce 1551 bylo obléháno pirátem jménem Dragut na objednávku Barberousse Kheireddine. Dlouho obležení odolávalo, ale roku 1556 muselo nakonec kapitulovat.

Během druhé světové války bombardovali město opakovaně Němci a městská část Kasbah byla zničena.
V lednu 1980 se pokusilo ozbrojené 150-členné komando složené z tuniské opozice a z Libyjců vyvolat povstání v Gafse. Předpokládá se, že akce byla naplánována z Libye, která ale později odmítla svou účast na povstání.

Oblast se v novodobé historii rozvinula zejména díky těžbě fosfátů, jejichž ložiska patří k jedněm z nejvýznamnějším na světě a byla objevena v roce 1886. Doly produkují více než 6,5 milionů tun fosfátů ročně a dopravují jej dále vlakem ve směru do přístavu Sfax. Kromě toho se Gafsa specializuje na výrobu kobereců a tapet.

Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB